fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki z krewetek

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdc438707-e150-47fa-b389-fd9118a56f12
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki z krewetek

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski
  • Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Cebulę obieramy i kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm
  • Na patyki do szaszłyków nadziewamy na przemian krewetkę, pieczarkę, pomidorka i cebulę (tak do skończenia patyka lub do wyczerpania składników)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy szaszłyki, posypujemy przyprawami i smażymy przez ok. 3-4 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (150 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak z chrupiącymi warzywami

Mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach Cebulę kroimy na ćwiartki Seler kroimy w plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4…

WIĘCEJ >

Karczek z grilla

Marynata Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Karczek z grilla Mięso dokładnie myjemy i kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm Plastry mięsa wkładamy do…

WIĘCEJ >

Pudding gryczany

Do miski wsypujemy mąkę, kakao oraz cynamon, dodajemy skórkę pomarańczową, miód oraz połowę ilości mleka i całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę Drugą połowę mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Przygotowaną masę wlewamy…

WIĘCEJ >

Lasagne z brokułami

Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do rondla z marchewką Do rondla dolewamy wodę i gotujemy warzywa pod przykryciem przez ok. 5 minut Dodajemy szpinak…

WIĘCEJ >