Szaszłyki z tuńczyka z czosnkiem

Szaszłyki z tuńczyka z czosnkiem
Przygotowanie
Szaszłyki z tuńczyka
- Zaczynamy od przygotowania pomidorów po prowansalsku
- Z tuńczyka odkrawamy skórę i sprawdzamy czy nie ma ości
- Następnie tuńczyka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym kroimy w kostkę o grubości ok. 2-3 cm
- Czosnek obieramy
- Zabieramy się za przygotowanie marynaty
- Po zamarynowaniu tuńczyka w piekarniku rozgrzewamy grill
- Na patyki do szaszłyków nadziewamy kawałki tuńczyka i ząbki czosnku (po 2 kawałki tuńczyka i 1 ząbku czosnku)
- Szaszłyki kładziemy na grill i grillujemy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając
- Przygotowujemy sałatkę
- Na talerze nakładamy gotowe szaszłyki i podajemy z sałatką z pomidorów
Marynata
- Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestki
- Miąższ z pomidorów drobno siekamy
- Czosnek obieramy i rozgniatamy (lub przeciskamy przez praskę)
- Z cytryny odkrawamy wąskie paski i odkładamy (najlepiej przy pomocy zesteru – jeśli mamy)
- Następnie wyciskamy z cytryny 1 łyżkę soku (z 1 cytryny 1 łyżka soku)
- Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy do marynaty kawałki tuńczyka i mieszamy do momentu, aż będą równomiernie pokryte marynatą
- Miskę wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
Sałatka z pomidorów
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Pomidory po prowansalsku kroimy na kawałki
- Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
Pomidory pieczone po prowansalsku
- Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w ćwiartki lub na pół
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 90 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
- Na papierze układamy pomidory i posypujemy je przyprawami, zieleniną i czosnkiem
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
- Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, pomidory odwracamy i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 45 minut
- Następnie wykładamy pomidory na talerz i odkładamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z tuńczykiem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Szaszłyki z tuńczyka
- Tuńczyk (świeży) (500 g)
- Czosnek (60 g)
Marynata
- Pomidor (300 g)
- Cytryna (80 g)
- Czosnek (10 g)
- Pasta paprykowa ostra (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Chili w proszku (1.5 g)
Sałatka z pomidorów
- Cebula (210 g)
- Sos vinaigrette (30 g)
- Kapary (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Pomidory pieczone po prowansalsku
- Pomidor (400 g)
- Czosnek (5 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Tymianek (świeży) (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.