fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z tuńczyka z czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cebfc5dcc-cc10-4e97-b5da-ff5ea8d8d883
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki z tuńczyka z czosnkiem

Przygotowanie

Szaszłyki z tuńczyka

  • Zaczynamy od przygotowania pomidorów po prowansalsku
  • Z tuńczyka odkrawamy skórę i sprawdzamy czy nie ma ości
  • Następnie tuńczyka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym kroimy w kostkę o grubości ok. 2-3 cm
  • Czosnek obieramy
  • Zabieramy się za przygotowanie marynaty
  • Po zamarynowaniu tuńczyka w piekarniku rozgrzewamy grill
  • Na patyki do szaszłyków nadziewamy kawałki tuńczyka i ząbki czosnku (po 2 kawałki tuńczyka i 1 ząbku czosnku)
  • Szaszłyki kładziemy na grill i grillujemy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając
  • Przygotowujemy sałatkę
  • Na talerze nakładamy gotowe szaszłyki i podajemy z sałatką z pomidorów

Marynata

  • Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestki
  • Miąższ z pomidorów drobno siekamy
  • Czosnek obieramy i rozgniatamy (lub przeciskamy przez praskę)
  • Z cytryny odkrawamy wąskie paski i odkładamy (najlepiej przy pomocy zesteru – jeśli mamy)
  • Następnie wyciskamy z cytryny 1 łyżkę soku (z 1 cytryny 1 łyżka soku)
  • Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy do marynaty kawałki tuńczyka i mieszamy do momentu, aż będą równomiernie pokryte marynatą
  • Miskę wkładamy do lodówki na ok. 30 minut

Sałatka z pomidorów

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Pomidory po prowansalsku kroimy na kawałki
  • Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

Pomidory pieczone po prowansalsku

  • Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w ćwiartki lub na pół
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 90 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
  • Na papierze układamy pomidory i posypujemy je przyprawami, zieleniną i czosnkiem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, pomidory odwracamy i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 45 minut
  • Następnie wykładamy pomidory na talerz i odkładamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z tuńczykiem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Szaszłyki z tuńczyka

  • Tuńczyk (świeży) (500 g)
  • Czosnek (60 g)

Marynata

  • Pomidor (300 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pasta paprykowa ostra (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Sałatka z pomidorów

  • Cebula (210 g)
  • Sos vinaigrette (30 g)
  • Kapary (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Pomidory pieczone po prowansalsku

  • Pomidor (400 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Tymianek (świeży) (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Placki z tuńczykiem i kukurydzą

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie Do osobnej miski wybijamy jaja i lekko (…)

WIĘCEJ >

Makaron z tuńczykiem i groszkiem

Ser (żółty) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Makaron (…)

WIĘCEJ >

Kotleciki z kuskusu i tuńczyka

Tuńczyka odsączamy z zalewy Oliwki i zieleninę drobno siekamy Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy W rondlu zagotowujemy bulion, (…)

WIĘCEJ >

Ryż z tuńczykiem

Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości Przekładamy na sito i kilkukrotnie przelewamy zimną wodą, a następnie odcedzamy (…)

WIĘCEJ >

Roladki łososiowo-tuńczykowe

W poprzek plastrów łososia wykładamy tuńczyka z kaparami (w wersji z majonezem najpierw mieszamy tuńczyka z majonezem) Przed podaniem skrapiamy (…)

WIĘCEJ >