fbpx
logo
Szukaj
open close

Szparagowa zupa-krem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e358d8c-b36d-4dec-a756-ea55877b7f24
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szparagowa zupa-krem

Przygotowanie

  • Ze szparagów odcinamy twarde końcówki, a następnie obieramy
  • Od strony główki odcinamy ok. 3 cm pędów z główkami, a pozostałe części kroimy na plasterki
  • Główki szparagów gotujemy na parze przez ok. 4-5 minut, a następnie odkładamy
  • Śmietanę przelewamy do miski i wkładamy na ok. 10 minut do zamrażarki
  • W garnku zagotowujemy mleko z dodatkiem soli
  • Dodajemy pokrojone szparagi i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości)
  • Dodajemy przyprawy i całość dokładnie miksujemy, po czym przecedzamy przez sitko
  • Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do garnka z zupą
  • Cały czas mieszając zupę, doprowadzamy ją do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy zupę na wolnym ogniu przez ok. 2-3 minuty
  • Śmietanę wyciągamy z zamrażarki, dodajemy przyprawy (odrobinę pieprzu) i ubijamy na sztywno
  • Zupę przelewamy do misek, na wierzch kładziemy porcję ubitej śmietany i dekorujemy główkami szparagów

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań ze szparagami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Szparag (1000 g)
  • Mleko krowie (750 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (100 g)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Woda (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Pieprz kajeński (1 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Mikser, Miska, Nóż, Sitko, Wkładka do gotowania na parze, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane Przepisy

Zapiekanka z kurczakiem i szparagami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Chrupiące zapiekane szparagi

Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 minutę Następnie szparagi odcedzamy…

WIĘCEJ >

Zupa szparagowa

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…

WIĘCEJ >