fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Przygotowanie

Szynka

  • Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić
  • Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach
  • Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min
  • Wkładamy masę mięsną do szynkowar
  • Zakręcamy, zakładamy sprężynę
  • Wkładamy na minimum 8 godz. do lodówki
  • Wyjmujemy szynkowar ze dwie godziny wcześniej z lodówki żeby masa mięsa lekko się ogrzała
  • W dużym garnku (który będzie wyższy niż szynkowar) wlewamy wodę do ¾ wysokości i zagotowujemy
  • Wkładamy sondę z termometru i ustawiamy termometr na 72 st. C
  • Ustawiamy płomień na minimum, żeby woda nie zaczęła wrzeć, tylko ma lekko „pykać”, czyli mają iść pęcherzyki powietrza jak w wodzie gazowanej
  • Parzymy szynkę około 1,5 godz.
  • Wyjmujemy szynkowar z wrzątku i czekamy aż wystygnie
  • Wystudzony szynkowar wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkowar
  • Odkręcamy dekiel
  • Nożem objeżdżamy na około szynkę przy ścianie szynkowaru
  • Bierzemy jakąś miskę (dzięki temu, woda/sok nie popłynie nam po stole)
  • Obracamy do góry nogami i czekamy aż szynka spadnie
  • Najlepiej przekroić wzdłuż na pół i każdą połówkę jeszcze na pół a następnie kawałki w plastry

Sałatka

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Ogórki kroimy w paski
  • Rzodkiewki kroimy w plasterki
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Wszystkie składniki kładziemy na talerzu
  • Dodajemy rukolę
  • Polewamy sosem

Autor

Ajwendieta
Czas:
Składniki: 0
Porcje:
Trudność:

Lista składników

Potrzebny sprzęt

Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona rzodkiew

Rzodkiew myjemy i kroimy ją na pół, połówkę na ćwiartkę a później w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki. Warzywa przekładamy do miski i skrapiamy płynnym olejem. Przyprawiamy…

WIĘCEJ >

Zupa gulaszowa z dynią

Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >