Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą
Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą
Przygotowanie
Szynka
- Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić
- Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach
- Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min
- Wkładamy masę mięsną do szynkowar
- Zakręcamy, zakładamy sprężynę
- Wkładamy na minimum 8 godz. do lodówki
- Wyjmujemy szynkowar ze dwie godziny wcześniej z lodówki żeby masa mięsa lekko się ogrzała
- W dużym garnku (który będzie wyższy niż szynkowar) wlewamy wodę do ¾ wysokości i zagotowujemy
- Wkładamy sondę z termometru i ustawiamy termometr na 72 st. C
- Ustawiamy płomień na minimum, żeby woda nie zaczęła wrzeć, tylko ma lekko „pykać”, czyli mają iść pęcherzyki powietrza jak w wodzie gazowanej
- Parzymy szynkę około 1,5 godz.
- Wyjmujemy szynkowar z wrzątku i czekamy aż wystygnie
- Wystudzony szynkowar wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki
- Po tym czasie wyjmujemy szynkowar
- Odkręcamy dekiel
- Nożem objeżdżamy na około szynkę przy ścianie szynkowaru
- Bierzemy jakąś miskę (dzięki temu, woda/sok nie popłynie nam po stole)
- Obracamy do góry nogami i czekamy aż szynka spadnie
- Najlepiej przekroić wzdłuż na pół i każdą połówkę jeszcze na pół a następnie kawałki w plastry
Sałatka
- Sałatę drzemy w palcach
- Ogórki kroimy w paski
- Rzodkiewki kroimy w plasterki
- Pomidorki kroimy na połówki
- Wszystkie składniki kładziemy na talerzu
- Dodajemy rukolę
- Polewamy sosem
Autor
Lista składników
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Surówka Colesław
Kapustę dokładnie myjemy, usuwamy zewnętrzne liście (jeśli są uszkodzone), kroimy kapustę na ćwiartki i usuwamy głąb Następnie kapustę cienko szatkujemy i przenosimy do miski Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z kapustą Marchewkę…
WIĘCEJ >Buraki w balsamicznym sosie
Buraki obieramy, kroimy na pół lub na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy sok, ocet i tłuszcz, dodajemy zieleninę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Jaja sadzone z natką pietruszki i chili
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Chili kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z chili podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu…
WIĘCEJ >Fondue czekoladowe z owocami
Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do garnka z masłem i mlekiem kokosowym Rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Gorącą czekoladę (nie może się zagotować!) nalewamy do fontanny lub…
WIĘCEJ >