fbpx
logo
Szukaj
open close

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Przygotowanie

Szynka

  • Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić
  • Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach
  • Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min
  • Wkładamy masę mięsną do szynkowar
  • Zakręcamy, zakładamy sprężynę
  • Wkładamy na minimum 8 godz. do lodówki
  • Wyjmujemy szynkowar ze dwie godziny wcześniej z lodówki żeby masa mięsa lekko się ogrzała
  • W dużym garnku (który będzie wyższy niż szynkowar) wlewamy wodę do ¾ wysokości i zagotowujemy
  • Wkładamy sondę z termometru i ustawiamy termometr na 72 st. C
  • Ustawiamy płomień na minimum, żeby woda nie zaczęła wrzeć, tylko ma lekko „pykać”, czyli mają iść pęcherzyki powietrza jak w wodzie gazowanej
  • Parzymy szynkę około 1,5 godz.
  • Wyjmujemy szynkowar z wrzątku i czekamy aż wystygnie
  • Wystudzony szynkowar wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkowar
  • Odkręcamy dekiel
  • Nożem objeżdżamy na około szynkę przy ścianie szynkowaru
  • Bierzemy jakąś miskę (dzięki temu, woda/sok nie popłynie nam po stole)
  • Obracamy do góry nogami i czekamy aż szynka spadnie
  • Najlepiej przekroić wzdłuż na pół i każdą połówkę jeszcze na pół a następnie kawałki w plastry

Sałatka

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Ogórki kroimy w paski
  • Rzodkiewki kroimy w plasterki
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Wszystkie składniki kładziemy na talerzu
  • Dodajemy rukolę
  • Polewamy sosem

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas:
Składniki: 0
Porcje:
Trudność:

Lista składników

Potrzebny sprzęt

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Surówka Colesław

Kapustę dokładnie myjemy, usuwamy zewnętrzne liście (jeśli są uszkodzone), kroimy kapustę na ćwiartki i usuwamy głąb Następnie kapustę cienko szatkujemy i przenosimy do miski Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z kapustą Marchewkę…

WIĘCEJ >

Buraki w balsamicznym sosie

Buraki obieramy, kroimy na pół lub na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy sok, ocet i tłuszcz, dodajemy zieleninę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone z natką pietruszki i chili

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Chili kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z chili podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu…

WIĘCEJ >

Fondue czekoladowe z owocami

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do garnka z masłem i mlekiem kokosowym Rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Gorącą czekoladę (nie może się zagotować!) nalewamy do fontanny lub…

WIĘCEJ >