fbpx
Szukaj
open close

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Przygotowanie

Szynka

  • Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić
  • Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach
  • Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min
  • Wkładamy masę mięsną do szynkowar
  • Zakręcamy, zakładamy sprężynę
  • Wkładamy na minimum 8 godz. do lodówki
  • Wyjmujemy szynkowar ze dwie godziny wcześniej z lodówki żeby masa mięsa lekko się ogrzała
  • W dużym garnku (który będzie wyższy niż szynkowar) wlewamy wodę do ¾ wysokości i zagotowujemy
  • Wkładamy sondę z termometru i ustawiamy termometr na 72 st. C
  • Ustawiamy płomień na minimum, żeby woda nie zaczęła wrzeć, tylko ma lekko „pykać”, czyli mają iść pęcherzyki powietrza jak w wodzie gazowanej
  • Parzymy szynkę około 1,5 godz.
  • Wyjmujemy szynkowar z wrzątku i czekamy aż wystygnie
  • Wystudzony szynkowar wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkowar
  • Odkręcamy dekiel
  • Nożem objeżdżamy na około szynkę przy ścianie szynkowaru
  • Bierzemy jakąś miskę (dzięki temu, woda/sok nie popłynie nam po stole)
  • Obracamy do góry nogami i czekamy aż szynka spadnie
  • Najlepiej przekroić wzdłuż na pół i każdą połówkę jeszcze na pół a następnie kawałki w plastry

Sałatka

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Ogórki kroimy w paski
  • Rzodkiewki kroimy w plasterki
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Wszystkie składniki kładziemy na talerzu
  • Dodajemy rukolę
  • Polewamy sosem

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas:
Składniki: 0
Porcje:
Trudność:

Lista składników

Potrzebny sprzęt

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Łojotokowe zapalenie skóry (ŁZS) – dieta a stan skóry

Łojotokowe zapalenie skóry (ŁZS) jest przewlekłym, nawracającym schorzeniem, które charakteryzuje się łuszczeniem się skóry oraz zaczerwienieniem w okolicach bogatych w (…)

WIĘCEJ >

Właściwości zdrowotne miodu – naturalne bogactwo odżywcze

Miód to jeden z najbardziej naturalnych i wszechstronnych produktów spożywczych na świecie. Od wieków używany nie tylko jako słodzik, ale (…)

WIĘCEJ >

W czym i jak rozcieńczać olejki eteryczne?

Olejek eteryczny to naturalny ekstrakt roślinny, który ze względu na swoją wysoką koncentrację wymaga odpowiedniego rozcieńczenia przed zastosowaniem na skórę. (…)

WIĘCEJ >

Dieta a leki przeciwzakrzepowe – czego należy unikać?

Leki przeciwzakrzepowe, popularnie nazywane lekami rozrzedzającymi krew, pomagają zapobiegać tworzeniu się skrzepów, co jest kluczowe w zapobieganiu udarom, zawałom serca (…)

WIĘCEJ >

Profilaktyka i leczenie stanów zapalnych gardła

Ból gardła to dolegliwość, z którą niemal każdy miał do czynienia. Może być wywołany infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi, alergiami czy drażnieniem (…)

WIĘCEJ >

Stłuszczenie wątroby – cichy wróg zdrowia metabolicznego

Stłuszczenie wątroby, znane również jako niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD), to coraz częściej diagnozowana przypadłość. Główną przyczyną jej rozwoju jest (…)

WIĘCEJ >

Dlaczego warto suplementować wapń? Kluczowy składnik zdrowia, który często pomijamy

Wapń to pierwiastek, który ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia naszego organizmu. Choć większość z nas wie, że odpowiada za mocne (…)

WIĘCEJ >

Plamy wątrobowe – przyczyny, objawy i metody zapobiegania

Plamy wątrobowe, zwane także plamami starczymi lub soczewicowatymi (solar lentigo), to ciemne przebarwienia skóry, które pojawiają się głównie u osób (…)

WIĘCEJ >

Kwas foliowy – kluczowy składnik dla zdrowia, nie tylko w ciąży

Kwas foliowy, znany również jako witamina B9, to niezbędny składnik odżywczy, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych w (…)

WIĘCEJ >

Leucyna – niezbędny aminokwas dla zdrowia i regeneracji organizmu

Leucyna to jeden z najważniejszych aminokwasów egzogennych, czyli takich, które musimy dostarczać organizmowi z pożywieniem, gdyż sam nie jest w (…)

WIĘCEJ >