fbpx
logo
Szukaj
open close

Tarta z Linzu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd51eb4dc-7e1e-42f0-bbef-ab685d88cc0e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tarta z Linzu

Przygotowanie

  • Cukier, migdały i przyprawy (goździki) mielimy w młynku do kawy
  • Tłuszcz wkładamy do garnka i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Następnie ściągamy garnek z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
  • Wszystkie składniki (poza dżemem i połową żółtek) wkładamy do miski i wyrabiamy na jednolite ciasto
  • 1/4 ilości ciasta wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Pozostałą częścią ciasta wykładamy spód formy do tarty i smarujemy dżemem
  • Po upływie 30 minut, piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C
  • Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy (w razie potrzeby podsypujemy mąką)
  • Rozwałkowane ciasto tniemy na paski i układamy na dżemie tak, aby utworzyły kratkę
  • Wierzch ciasta smarujemy pozostałym, rozkłóconym żółtkiem
  • Tartę wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Zamiast dżemu możemy użyć powideł śliwkowych lub innych, ulubionych

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (350 g)
  • Masło (200 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (200 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Migdał (100 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Sok z cytryny (bio) (24 ml)
  • Goździk (3 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Lodówka, Miska, Młynek elektryczny, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Tort bezowo-truskawkowy

Tort bezowo-truskawkowy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C W młynku do kawy mielimy cukier Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy go tłuszczem Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 20 cm Białka ubijamy…

WIĘCEJ >

Kruszonka na jabłkach

Nadzienie Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Jabłka obieramy i kroimy w plasterki (pestki usuwamy) Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego Nadzienie posypujemy kruszonką i wkładamy…

WIĘCEJ >

Gruszka pieczona z malinami i miodem

Gruszkę myjemy i odcinamy końcówkę od strony ogonka, tzw. „czapeczkę” Łyżką wydrążamy gniazdo nasienne gruszki Do wydrążonego otworu wkładamy maliny, polewamy miodem i zakładamy „czapeczkę” Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C i…

WIĘCEJ >

Kokosowe muffinki malinowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, miód i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona i sól) i całość dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem do…

WIĘCEJ >