Tatar z kaszą i pomidorem
Tatar z kaszą i pomidorem
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
- Kaszę wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut (do miękkości)
- Następnie kaszę odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Pomidora sparzamy, po czym studzimy w zimnej wodzie
- Następnie pomidora obieramy, kroimy w poprzek na pół, usuwamy nasiona, a miąższ kroimy w kostkę
- Do blendera wkładamy mięso, dodajemy kaszę, cebulę i pomidory, a następnie całość dokładnie blendujemy
- Dodajemy pozostałe składniki (poza sałatą), dokładnie mieszamy i formujemy z masy kulki, które wkładamy do lodówki
- Na liściach sałaty kładziemy kulki, w których formujemy wgłębienie i wkładamy w nie żółtko
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tatarów.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (400 g)
- Pomidor (170 g)
- Cebula (105 g)
- Bulgur (100 g)
- Jajo żółtko (80 g)
- Sałata masłowa (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Mięta (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Tatar z dorsza
Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…
WIĘCEJ >Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą
Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…
WIĘCEJ >Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą
Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…
WIĘCEJ >Siekany tatar z wołowiny
Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Dodać sól i pieprz, wymieszać Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę Ogórka pokroić w drobna kostkę Oddzielić żółtko od białka (białko można później…
WIĘCEJ >