fbpx
logo
Szukaj
open close

Tort kapuściany z farszem warzywno-ryżowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4f0a32b7-ec22-4cfa-9be3-b26fc990cfcf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tort kapuściany z farszem warzywno-ryżowym

Przygotowanie

  • Ryż wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odkładamy na całą noc
  • Po tym czasie ryż gotujemy (2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu)
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Seler i pomidory kroimy na kawałki
  • Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki
  • Papryki kroimy w kostkę (pestki usuwamy)
  • Oliwki kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pozostałe warzywa i pieczarki, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut (do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie)
  • Dodajemy ryż, posiekaną zieleninę i przyprawy, mieszamy i dusimy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Liście kapusty obgotowujemy we wrzącej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie wyciągamy z wody i osuszamy
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Na dno formy kładziemy największy liść kapusty, a na nim kolejne liście (w sumie 2/3 ilości liści) tak, aby część nich wychodziła za brzeg formy
  • Na kapuście rozkładamy połowę farszu, dociskamy go do dna, na wierzchu kładziemy kolejny liść, tak aby przykrył całą powierzchnię farszu i tak samo postępujemy z pozostałym farszem i liśćmi
  • Ostatni liść kapusty znajdujący się na wierzchu smarujemy tłuszczem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Po tym czasie wyciągamy tor z piekarnika i odkładamy na ok. 5 minut, a następnie wyciągamy z formy na talerz do góry dnem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kapustą.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Kapusta włoska (330 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (210 g)
  • Papryka żółta (170 g)
  • Ryż brązowy (170 g)
  • Pieczarka (świeża) (120 g)
  • Pomidor suszony (120 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Oliwki czarne (75 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Bazylia suszona (3 g)
  • Papryka wędzona mielona (proszek) (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Minestrone z kapustą i fasolką szparagową

Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Marchewki obieramy i kroimy na kawałki Fasolkę kroimy na pół (końcówki (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka z ziemniaków i kapusty

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Kapustę szatkujemy, dodajemy do ziemniaków (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i boczkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy (…)

WIĘCEJ >

Podkręcona surówka z kiszonej kapusty

Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce (…)

WIĘCEJ >

Kapusta duszona ze słoniną

Słoninę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kapustę kroimy (łatwiej się miesza w garnku) W garnku rozpuszczamy (…)

WIĘCEJ >