Trójkolorowa sałatka włoska

Trójkolorowa sałatka włoska
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papierze układamy plastry szynki, smarujemy 1/3 ilości tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
- Po tym czasie obracamy plastry szynki na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
- Do miski wlewamy pozostały tłuszcz i ocet, dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy
- Ser kroimy w plastry i przenosimy do miski
- Dodajemy pomidory, zieleninę oraz sałatę i całość delikatnie mieszamy
- Następnie rozkładamy sałatkę na talerzach i polewamy dressingiem, a na wierzchu kładziemy plastry szynki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Opcjonalnie możesz dodać do sałatki kapary i grzanki lub inne, ulubione składniki.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Ser Mozzarella (175 g)
- Pomidor suszony (100 g)
- Szynka parmeńska (90 g)
- Rukola (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Bazylia (świeża) (12 g)
- Musztarda (10 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.