fbpx
logo
Szukaj
open close

Trójkolorowa sałatka włoska

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce11c8f0a-224d-40bc-ac26-dc9821ec39bb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Trójkolorowa sałatka włoska

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze układamy plastry szynki, smarujemy 1/3 ilości tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
  • Po tym czasie obracamy plastry szynki na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Do miski wlewamy pozostały tłuszcz i ocet, dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy
  • Ser kroimy w plastry i przenosimy do miski
  • Dodajemy pomidory, zieleninę oraz sałatę i całość delikatnie mieszamy
  • Następnie rozkładamy sałatkę na talerzach i polewamy dressingiem, a na wierzchu kładziemy plastry szynki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Opcjonalnie możesz dodać do sałatki kapary i grzanki lub inne, ulubione składniki.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ser Mozzarella (175 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Szynka parmeńska (90 g)
  • Rukola (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >

Parówki wieprzowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Sałatka cesarska

Jaja wkładamy do rondla, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 10 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć Następnie wyciągamy jaja z rondla i odkładamy do ostygnięcia Czosnek obieramy i drobno siekamy Do miski…

WIĘCEJ >

Zapiekanka ziemniaczana z porem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C W rondlu zagotowujemy wodę Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Por obieramy i kroimy w plasterki Do rondla wkładamy ziemniaki z porem i blanszujemy przez ok. 5…

WIĘCEJ >