fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tuńczyk z kukurydzianą salsą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdf33a013-5b71-40ec-aeb9-af934da24a3f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tuńczyk z kukurydzianą salsą

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Limonkę kroimy w cząstki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kukurydzę i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż się zarumieni)
  • Następnie odkładamy kukurydzę do ostygnięcia, a gdy wystarczająco ostygnie – odkrawamy ziarna i przenosimy do miski
  • Dodajemy paprykę, cebulę, cukier, zieleninę oraz ocet i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę wkładamy do lodówki
  • Rozgrzewamy grill
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
  • Rybę smarujemy tłuszczem, kładziemy na grill i grillujemy przez ok. 3 minuty z każdej strony
  • Rybę podajemy z kukurydziana salsą i limonką

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z tuńczykiem.

Rybę możesz opcjonalnie posypać sezamem lub innymi ziarnami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tuńczyk (świeży) (800 g)
  • Kukurydza – kolba (360 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (210 g)
  • Limonka (140 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Cukier kokosowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą

Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…

WIĘCEJ >

Duszona jagnięcina z fasolą

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (oregano) i smażymy przez ok. 2 minuty Dodajemy mięso oraz zieleninę i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Gęsina z wolnowaru na spaghetti warzywnym

Gęsina: Mięso solimy i pieprzymy Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki Wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy gęś Wstawiamy na „low” na 8 godz. Makarony: Kalarepę obieramy Kalarepę i cukinię przepuszczamy przez spiromat…

WIĘCEJ >