fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tuńczyk z kukurydzianą salsą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-218
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tuńczyk z kukurydzianą salsą

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Limonkę kroimy w cząstki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kukurydzę i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż się zarumieni)
  • Następnie odkładamy kukurydzę do ostygnięcia, a gdy wystarczająco ostygnie – odkrawamy ziarna i przenosimy do miski
  • Dodajemy paprykę, cebulę, cukier, zieleninę oraz ocet i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę wkładamy do lodówki
  • Rozgrzewamy grill
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
  • Rybę smarujemy tłuszczem, kładziemy na grill i grillujemy przez ok. 3 minuty z każdej strony
  • Rybę podajemy z kukurydziana salsą i limonką

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z tuńczykiem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tuńczyk (świeży) (800 g)
  • Kukurydza – kolba (360 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (210 g)
  • Limonka (140 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Cukier kokosowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa zapiekane z kiełbasą

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…

WIĘCEJ >

Zapiekane ziemniaki z serami

Sery ścieramy na drobnych oczkach do dwóch osobnych misek Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki Na dnie…

WIĘCEJ >

Kurkuma latte

Wszystkie składniki wrzucamy do wysokoobrotowego blendera i blendujemy na najwyższych obrotach przez minutę. Podgrzewamy napój w rondelku przez około 8 minut i przelewamy do kubka.

WIĘCEJ >

Szynka z cielęciny, boczku i grzybów podawana z sałatką

Szynka Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku Boczek kroimy w kostkę Grzyby kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar…

WIĘCEJ >