Tuńczyk z kukurydzianą salsą
Tuńczyk z kukurydzianą salsą
Przygotowanie
- Paprykę kroimy w drobną kostkę
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Limonkę kroimy w cząstki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kukurydzę i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż się zarumieni)
- Następnie odkładamy kukurydzę do ostygnięcia, a gdy wystarczająco ostygnie – odkrawamy ziarna i przenosimy do miski
- Dodajemy paprykę, cebulę, cukier, zieleninę oraz ocet i całość dokładnie mieszamy
- Miskę wkładamy do lodówki
- Rozgrzewamy grill
- Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
- Rybę smarujemy tłuszczem, kładziemy na grill i grillujemy przez ok. 3 minuty z każdej strony
- Rybę podajemy z kukurydziana salsą i limonką
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z tuńczykiem.
Rybę możesz opcjonalnie posypać sezamem lub innymi ziarnami.
Autor
Lista składników
- Tuńczyk (świeży) (800 g)
- Kukurydza – kolba (360 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula (210 g)
- Limonka (140 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Pieprz czarny (3 g)
- Cukier kokosowy (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą
Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…
WIĘCEJ >Cytrynowy kurczak w brokułach
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…
WIĘCEJ >Duszona jagnięcina z fasolą
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (oregano) i smażymy przez ok. 2 minuty Dodajemy mięso oraz zieleninę i smażymy przez…
WIĘCEJ >Gęsina z wolnowaru na spaghetti warzywnym
Gęsina: Mięso solimy i pieprzymy Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki Wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy gęś Wstawiamy na „low” na 8 godz. Makarony: Kalarepę obieramy Kalarepę i cukinię przepuszczamy przez spiromat…
WIĘCEJ >