Uczta z owoców morza z pomidorami
Uczta z owoców morza z pomidorami
Przygotowanie
- Jeden homar powinien ważyć ok. 500 g
- W garnku zagotowujemy wodę
- Do wrzącej wody wkładamy homary głową do dołu i gotujemy tak, aby woda cały czas wrzała (homara rozmrożonego gotujemy przez ok. 3-5 minut, żywego – ok. 12-15 minut)
- Ugotowane homary przecinamy wzdłuż na pół i usuwamy woreczek z wnętrza głowy oraz wnętrzności, brązową wątrobę i serce pozostawiamy
- Następnie obcinamy homarom szczypce (małe wyrzucamy)
- Krewetki oczyszczamy (obieramy ze skorupy i usuwamy przewód pokarmowy)
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
- Orzechy kruszymy i prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do miękkości)
- Dolewamy wino, wrzucamy czosnek, pomidory, orzechy oraz przyprawy (liść laurowy, sól i pieprz), mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
- Omułki dokładnie oczyszczamy
- Na patelnię dodajemy homary, krewetki, omułki i posiekaną zieleninę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż homar będzie gotowy, krewetki staną się różowe, a omułki się otworzą)
- Omułki które się nie otworzyły – wyrzucamy
- Zawartość patelni przenosimy na półmisek i podajemy z cząstkami cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z owocami morza.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Homar (świeży) (1000 g)
- Pomidor (650 g)
- Wino białe wytrawne (300 ml)
- Omułki (świeże) (240 g)
- Krewetka black tiger (świeża) (200 g)
- Cebula (105 g)
- Migdał (50 g)
- Cytryna (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.