fbpx
logo
Szukaj
open close

Uczta z owoców morza z pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c120ff44c-c2ad-4a87-9ffe-bb3bc2a9e644
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Uczta z owoców morza z pomidorami

Przygotowanie

  • Jeden homar powinien ważyć ok. 500 g
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wkładamy homary głową do dołu i gotujemy tak, aby woda cały czas wrzała (homara rozmrożonego gotujemy przez ok. 3-5 minut, żywego – ok. 12-15 minut)
  • Ugotowane homary przecinamy wzdłuż na pół i usuwamy woreczek z wnętrza głowy oraz wnętrzności, brązową wątrobę i serce pozostawiamy
  • Następnie obcinamy homarom szczypce (małe wyrzucamy)
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy ze skorupy i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  • Orzechy kruszymy i prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do miękkości)
  • Dolewamy wino, wrzucamy czosnek, pomidory, orzechy oraz przyprawy (liść laurowy, sól i pieprz), mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
  • Omułki dokładnie oczyszczamy
  • Na patelnię dodajemy homary, krewetki, omułki i posiekaną zieleninę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż homar będzie gotowy, krewetki staną się różowe, a omułki się otworzą)
  • Omułki które się nie otworzyły – wyrzucamy
  • Zawartość patelni przenosimy na półmisek i podajemy z cząstkami cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z owocami morza.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Trudny

Lista składników

  • Homar (świeży) (1000 g)
  • Pomidor (650 g)
  • Wino białe wytrawne (300 ml)
  • Omułki (świeże) (240 g)
  • Krewetka black tiger (świeża) (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Migdał (50 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia - głęboka, Patelnia - mała, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Rostbef w musztardzie Dijon

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Mięso wkładamy do formy do pieczenia Musztardę mieszamy z przyprawami (pieprzem), a następnie smarujemy nią mięso Formę przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut Ziemniaki…

WIĘCEJ >

Kurczak w szafranowym bulionie

Ze skrzydełek usuwamy końcówki i kroimy w stawie na pół Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie odcedzamy i odkładamy Trawę cytrynową kroimy na kawałki Do rondla…

WIĘCEJ >

Kokosowe ptysie serowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do osobnej miski wlewamy białka, dodajemy proszek do pieczenia i ubijamy do momentu, aż konsystencja nie…

WIĘCEJ >

Gulasz z serc indyczych

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i wrzucamy serca z indyka Podsmażamy 2 min, mieszamy Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2-3 min Dodajemy pozostałe warzywa Podsmażamy 2-3 min Dodajemy koncentrat, podsmażamy…

WIĘCEJ >