Warzywa z imbirem i chili
Warzywa z imbirem i chili
Przygotowanie
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Chili i zieleninę drobno siekamy
- Paprykę kroimy w cienkie słupki
- Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki
- Kalafior gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut
- Dodajemy brokuł i całość gotujemy jeszcze przez ok. 8 minut, a następnie odcedzamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy imbir, czosnek oraz chili i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy paprykę, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy kalafior z brokułem, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy sos sojowy i wodę, mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.
Autor
Lista składników
- Kalafior (200 g)
- Brokuł (200 g)
- Woda (45 ml)
- Sos sojowy (20 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szaszłyki z indyka po chińsku
Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski Dodajemy sos sojowy oraz przyprawy (chili) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. Co ok. 30 minut obracamy…
WIĘCEJ >Pudding ryżowy z jabłkiem i czekoladą
W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy ryż, sól oraz cynamon, dolewamy mleko i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką Po tym czasie dodajemy…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – świnka
Bułkę kroimy na pół i smarujemy pasztetem Z szynki wycinamy kawałki na kształt uszów i nosa Oliwki kroimy w plastry i paski Z papryki wycinamy kawałki na kształt kokardy Wszystkie składniki układamy na talerzu na…
WIĘCEJ >Papryka nadziewana ryżem
Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wsypujemy orzechy i smażymy przez ok. 2-4 minuty (do momentu, aż zrobią się złote) Dodajemy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy…
WIĘCEJ >