fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa z imbirem i chili

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced18e9d7-beb6-49f8-b1ad-9dd4ec0e9235
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Warzywa z imbirem i chili

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w cienkie słupki
  • Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki
  • Kalafior gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut
  • Dodajemy brokuł i całość gotujemy jeszcze przez ok. 8 minut, a następnie odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy imbir, czosnek oraz chili i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy paprykę, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy kalafior z brokułem, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy sos sojowy i wodę, mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (200 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Woda (45 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki z indyka po chińsku

Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski Dodajemy sos sojowy oraz przyprawy (chili) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. Co ok. 30 minut obracamy…

WIĘCEJ >

Pudding ryżowy z jabłkiem i czekoladą

W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy ryż, sól oraz cynamon, dolewamy mleko i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką Po tym czasie dodajemy…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – świnka

Bułkę kroimy na pół i smarujemy pasztetem Z szynki wycinamy kawałki na kształt uszów i nosa Oliwki kroimy w plastry i paski Z papryki wycinamy kawałki na kształt kokardy Wszystkie składniki układamy na talerzu na…

WIĘCEJ >

Papryka nadziewana ryżem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wsypujemy orzechy i smażymy przez ok. 2-4 minuty (do momentu, aż zrobią się złote) Dodajemy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >