fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa z imbirem i chili

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-82
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Warzywa z imbirem i chili

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w cienkie słupki
  • Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki
  • Kalafior gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut
  • Dodajemy brokuł i całość gotujemy jeszcze przez ok. 8 minut, a następnie odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy imbir, czosnek oraz chili i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy paprykę, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy kalafior z brokułem, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy sos sojowy i wodę, mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (200 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Woda (45 ml)
  • Chili (20 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – kotek z szynką

Z sera wycinamy kółko i małe trójkąciki Z szynki wycinamy półokrąg, a z niego pasek na kształt ogonka Salami kroimy w paski na kształt kocich wąsów Oliwkę kroimy na pół i wycinamy z niej mały…

WIĘCEJ >

Dziecięcy ryż z kotlecikami – świnka

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Mięso oczyszczamy i wykrajamy trójkąty Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa

Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi Uzyskaną masę dzielimy na dwie…

WIĘCEJ >

Bułki bezglutenowe

Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…

WIĘCEJ >