fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wielkanocne baranki z masła krowiego i masła kokosowego

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cae089791-c4ac-496f-acc6-ab8c6845effc

Wielkanocne baranki z masła krowiego i masła kokosowego

Przygotowanie

Wykonanie masła kokosowego:

  • Wiórki wsypujemy do naczynia, w którym będziemy miksować
  • Zaczynamy blendować
  • I teraz UWAGA, jeśli mamy takie cudo jak młynek nakładany do blendera to najpierw w nim zaczynamy miksować. Miksujemy też wiórki partiami, najlepiej na dwa razy
  • Jeśli nie mamy, to najlepiej folią spożywczą, lub ręcznikiem owinąć naczynie w którym zaczynamy miksować, bo wiórki będą nam fruwać i robić śnieżyce w kuchni
  • Miksujemy i miksujemy, aż wiórki zaczną się robić lepkie – co oznacza, że zaczynają puszczać tłuszcz i o to nam chodzi
  • Gdy masa już będzie luźna dosypujemy więcej wiórków i miksujemy dalej
  • Jeśli mamy słaby blender to zacznie nam się grzać, gdy będziemy czuli że jest gorący, należy przerwać miksowanie i poczekać, aż blender przestygnie, lub użyć drugiego blendera
  • Masło jest gotowe, gdy masa jest luźna i nie czuć wiórków (lekką granulowatość można czuć)

Baranki z masła:

  • Bierzemy drewnianą foremkę do masła
  • Rozkładamy foremkę na dwie połówki
  • Na każda połówkę kładziemy kawałek folii spożywczej
  • Przygotowujemy masło
  • Masło powinno być takie, żeby dało się wbić bez problemu widelec w środek
  • Jeśli mamy luźne masło kokosowe, to wkładamy do lodówki i mieszamy aż zrobi się gęstawe
  • Masło nakładamy na foremkę wyścieloną folią, w taki sposób, żeby nadmiar tłuszczu wystawał w miejscu wyrzeźbiebia
  • Przykładamy folię i przyduszamy drugą częścią foremki
  • Wkładamy do lodówki na godzinę
  • Wyjmujemy z lodówki
  • Ostrożnie oddzielamy połówki foremki
  • Ostrożnie zdejmujemy folię z baranka 

Rady dietetyka

Pamiętaj o tym, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 1
Porcje: 2
Trudność: Trudny

Lista składników

  • 200 g wiórków kokosowych

Potrzebny sprzęt

Blender, Folia spożywcza, Foremka na baranka wielkanocnego, Lodówka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Konfitura z grzybów

Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia. Grzyby mrożone wyjmujemy 4 – 5 godzin wcześniej z zamrażarki, żeby odtajały. Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy…

WIĘCEJ >

Kombucha

Przygotowujemy duży słoik i wsypujemy do niego herbatę Zalewamy herbatę wrzątkiem Dodajemy cukier i mieszamy Czekamy aż ostygnie Dodajemy grzybka z płynem Przykrywamy gazą i zakładamy gumkę żeby gaza nie spadła Wkładamy słoik do szafki,…

WIĘCEJ >

Sos z zielonego pieprzu

Do garnka wlewamy wywar Dodajemy zielony pieprz Podgrzewamy 2 – 3 min na średnim ogniu  Dodajemy masło Mieszamy, próbujemy, doprawiamy 

WIĘCEJ >

Sos pomidorowy

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 minut) i odstawiamy do ostygnięcia Podajemy z ulubionymi dodatkami np.jako sos do pizzy lub makaronu…

WIĘCEJ >