fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wielkanocne baranki z masła krowiego i masła kokosowego

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cae089791-c4ac-496f-acc6-ab8c6845effc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wielkanocne baranki z masła krowiego i masła kokosowego

Przygotowanie

Wykonanie masła kokosowego:

  • Wiórki wsypujemy do naczynia, w którym będziemy miksować
  • Zaczynamy blendować
  • I teraz UWAGA, jeśli mamy takie cudo jak młynek nakładany do blendera to najpierw w nim zaczynamy miksować. Miksujemy też wiórki partiami, najlepiej na dwa razy
  • Jeśli nie mamy, to najlepiej folią spożywczą, lub ręcznikiem owinąć naczynie w którym zaczynamy miksować, bo wiórki będą nam fruwać i robić śnieżyce w kuchni
  • Miksujemy i miksujemy, aż wiórki zaczną się robić lepkie – co oznacza, że zaczynają puszczać tłuszcz i o to nam chodzi
  • Gdy masa już będzie luźna dosypujemy więcej wiórków i miksujemy dalej
  • Jeśli mamy słaby blender to zacznie nam się grzać, gdy będziemy czuli że jest gorący, należy przerwać miksowanie i poczekać, aż blender przestygnie, lub użyć drugiego blendera
  • Masło jest gotowe, gdy masa jest luźna i nie czuć wiórków (lekką granulowatość można czuć)

Baranki z masła:

  • Bierzemy drewnianą foremkę do masła
  • Rozkładamy foremkę na dwie połówki
  • Na każda połówkę kładziemy kawałek folii spożywczej
  • Przygotowujemy masło
  • Masło powinno być takie, żeby dało się wbić bez problemu widelec w środek
  • Jeśli mamy luźne masło kokosowe, to wkładamy do lodówki i mieszamy aż zrobi się gęstawe
  • Masło nakładamy na foremkę wyścieloną folią, w taki sposób, żeby nadmiar tłuszczu wystawał w miejscu wyrzeźbiebia
  • Przykładamy folię i przyduszamy drugą częścią foremki
  • Wkładamy do lodówki na godzinę
  • Wyjmujemy z lodówki
  • Ostrożnie oddzielamy połówki foremki
  • Ostrożnie zdejmujemy folię z baranka 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 2
Trudność: Trudny

Lista składników

Masło kokosowe

  • Wiórki kokosowe (200 g)

Baranki z masła

  • Prawdziwe masło (200 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Folia spożywcza, Foremka na baranka wielkanocnego, Lodówka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karmel daktylowy

Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.

WIĘCEJ >

Jajecznica z ziołami i oliwkami

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną (lub widelcem) Oliwki kroimy w plastry i dodajemy do jaj Zieleninę siekamy, dodajemy do jaj i całość dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę…

WIĘCEJ >

Koktajl szpinakowo-borówkowy ze spiruliną

Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Indyjski sos

Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i imbir. Pomidory pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę.  Do cebuli dorzucamy pomidory, passatę, mleko kokosowe, gwiazdkę anyżu i przyprawę garam masala. Całość dusimy około 15 minut. Patelnię zdejmujemy z…

WIĘCEJ >