fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wielkanocne baranki z masła krowiego i masła kokosowego

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cae089791-c4ac-496f-acc6-ab8c6845effc
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wielkanocne baranki z masła krowiego i masła kokosowego

Przygotowanie

Wykonanie masła kokosowego:

  • Wiórki wsypujemy do naczynia, w którym będziemy miksować
  • Zaczynamy blendować
  • I teraz UWAGA, jeśli mamy takie cudo jak młynek nakładany do blendera to najpierw w nim zaczynamy miksować. Miksujemy też wiórki partiami, najlepiej na dwa razy
  • Jeśli nie mamy, to najlepiej folią spożywczą, lub ręcznikiem owinąć naczynie w którym zaczynamy miksować, bo wiórki będą nam fruwać i robić śnieżyce w kuchni
  • Miksujemy i miksujemy, aż wiórki zaczną się robić lepkie – co oznacza, że zaczynają puszczać tłuszcz i o to nam chodzi
  • Gdy masa już będzie luźna dosypujemy więcej wiórków i miksujemy dalej
  • Jeśli mamy słaby blender to zacznie nam się grzać, gdy będziemy czuli że jest gorący, należy przerwać miksowanie i poczekać, aż blender przestygnie, lub użyć drugiego blendera
  • Masło jest gotowe, gdy masa jest luźna i nie czuć wiórków (lekką granulowatość można czuć)

Baranki z masła:

  • Bierzemy drewnianą foremkę do masła
  • Rozkładamy foremkę na dwie połówki
  • Na każda połówkę kładziemy kawałek folii spożywczej
  • Przygotowujemy masło
  • Masło powinno być takie, żeby dało się wbić bez problemu widelec w środek
  • Jeśli mamy luźne masło kokosowe, to wkładamy do lodówki i mieszamy aż zrobi się gęstawe
  • Masło nakładamy na foremkę wyścieloną folią, w taki sposób, żeby nadmiar tłuszczu wystawał w miejscu wyrzeźbiebia
  • Przykładamy folię i przyduszamy drugą częścią foremki
  • Wkładamy do lodówki na godzinę
  • Wyjmujemy z lodówki
  • Ostrożnie oddzielamy połówki foremki
  • Ostrożnie zdejmujemy folię z baranka 

Rady dietetyka

Pamiętaj o tym, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 1
Porcje: 2
Trudność: Trudny

Lista składników

  • 200 g wiórków kokosowych

Potrzebny sprzęt

Blender, Folia spożywcza, Foremka na baranka wielkanocnego, Lodówka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Pasta pieczarkowo-bazyliowa

Obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki Przekładamy je na patelnię i dusimy bez tłuszczu Siekamy cebulę i podsmażamy na oliwie Miksujemy na gładką pastę Wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny Doprawiamy do smaku sokiem z…

WIĘCEJ >

Indyjski sos

Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i imbir. Pomidory pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę.  Do cebuli dorzucamy pomidory, passatę, mleko kokosowe, gwiazdkę anyżu i przyprawę garam masala. Całość dusimy około 15 minut. Patelnię zdejmujemy z…

WIĘCEJ >

Pasta z czerwonej soczewicy

Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy osoloną…

WIĘCEJ >