fbpx
logo
Szukaj
open close

Wielkanocne baranki z masła krowiego i masła kokosowego

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cae089791-c4ac-496f-acc6-ab8c6845effc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wielkanocne baranki z masła krowiego i masła kokosowego

Przygotowanie

Wykonanie masła kokosowego:

  • Wiórki wsypujemy do naczynia, w którym będziemy miksować
  • Zaczynamy blendować
  • I teraz UWAGA, jeśli mamy takie cudo jak młynek nakładany do blendera to najpierw w nim zaczynamy miksować. Miksujemy też wiórki partiami, najlepiej na dwa razy
  • Jeśli nie mamy, to najlepiej folią spożywczą, lub ręcznikiem owinąć naczynie w którym zaczynamy miksować, bo wiórki będą nam fruwać i robić śnieżyce w kuchni
  • Miksujemy i miksujemy, aż wiórki zaczną się robić lepkie – co oznacza, że zaczynają puszczać tłuszcz i o to nam chodzi
  • Gdy masa już będzie luźna dosypujemy więcej wiórków i miksujemy dalej
  • Jeśli mamy słaby blender to zacznie nam się grzać, gdy będziemy czuli że jest gorący, należy przerwać miksowanie i poczekać, aż blender przestygnie, lub użyć drugiego blendera
  • Masło jest gotowe, gdy masa jest luźna i nie czuć wiórków (lekką granulowatość można czuć)

Baranki z masła:

  • Bierzemy drewnianą foremkę do masła
  • Rozkładamy foremkę na dwie połówki
  • Na każda połówkę kładziemy kawałek folii spożywczej
  • Przygotowujemy masło
  • Masło powinno być takie, żeby dało się wbić bez problemu widelec w środek
  • Jeśli mamy luźne masło kokosowe, to wkładamy do lodówki i mieszamy aż zrobi się gęstawe
  • Masło nakładamy na foremkę wyścieloną folią, w taki sposób, żeby nadmiar tłuszczu wystawał w miejscu wyrzeźbiebia
  • Przykładamy folię i przyduszamy drugą częścią foremki
  • Wkładamy do lodówki na godzinę
  • Wyjmujemy z lodówki
  • Ostrożnie oddzielamy połówki foremki
  • Ostrożnie zdejmujemy folię z baranka 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 2
Trudność: Trudny

Lista składników

Masło kokosowe

  • Wiórki kokosowe (200 g)

Baranki z masła

  • Masło (200 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Folia spożywcza, Foremka na baranka wielkanocnego, Lodówka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Frytki z batatów

Bataty obieramy, kroimy w plastry a następnie plastry w paski – frytki Wkładamy bataty do miski, dodajemy tłuszcz i sól Mieszamy Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nią układamy ziemniaki Pieczemy 25…

WIĘCEJ >

„Wrapy” z sałaty z kurczakiem i awokado

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak aby…

WIĘCEJ >

Miks wędlin z miksem sałat

Wędliny układamy na talerzu Obok układamy sałaty i polewamy sosem  

WIĘCEJ >

Sos pieczarkowy

Cebulkę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą pieprzem, ziołami i zalewamy ¼ szklanki mleka kokosowego własnej roboty.

WIĘCEJ >