fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wieprzowina w sosie pomarańczowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-295
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina w sosie pomarańczowym

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w grubą kostkę i przenosimy do miski
  • Dodajemy sosy oraz skórkę z sokiem z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i odkładamy na ok. 30 minut
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Z grochu odcinamy końcówki
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz imbir i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy groch oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i smażymy przez ok. 5 minut
  • Zawartość patelni przenosimy do miski i odkładamy do ostygnięcia
  • Mięso odsączamy z zalewy (ale zalewy nie wylewamy)
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy warzywa oraz marynatę i mieszamy przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (600 g)
  • Groch cukrowy (200 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (60 g)
  • Sos hoisin (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowana dynia z mozzarellą, pestkami i sałatą

Dynię obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (na półtwardo), a następnie odcedzamy Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy dynię i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa z pieczonym selerem

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Następnego dnia podpiekamy cebule Warzywa obieramy i kroimy Do garnka wrzucamy cebule, seler ( oprócz jednego mniejszego), suszone grzyby (wraz z wodą ,w której się moczyły), lubczyk…

WIĘCEJ >

Zapiekanka warzywna z koprem

Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Wszystkie warzywa (poza czosnkiem) obieramy i kroimy w plasterki Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski z zieleniną…

WIĘCEJ >

Kremowy kurczak curry z migdałami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pastę i smażymy…

WIĘCEJ >