fbpx
logo
Szukaj
open close

Wieprzowina w sosie pomarańczowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca3663744-bd88-4921-b518-ae2b42eb3960
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina w sosie pomarańczowym

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w grubą kostkę i przenosimy do miski
  • Dodajemy sosy oraz skórkę z sokiem z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i odkładamy na ok. 30 minut
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Z grochu odcinamy końcówki
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz imbir i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy groch oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i smażymy przez ok. 5 minut
  • Zawartość patelni przenosimy do miski i odkładamy do ostygnięcia
  • Mięso odsączamy z zalewy (ale zalewy nie wylewamy)
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy warzywa oraz marynatę i mieszamy przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (600 g)
  • Groch cukrowy (200 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (60 g)
  • Sos hoisin (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany camembert z figami

Figę kroimy w ćwiartki Rozgrzewamy patelnię Wlewamy miód oraz ocet, kładziemy rozmaryn i podgrzewamy przez ok. 3-5 minut, aż zgęstnieję Dodajemy figę i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas obracając Rozgrzewamy patelnię grillową…

WIĘCEJ >

Gulasz z serc wieprzowych

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Serca kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Oddzielamy z selera każdą…

WIĘCEJ >

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Szynka Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min Wkładamy masę mięsną do szynkowar Zakręcamy, zakładamy…

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół) Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Rybę kładziemy na talerzu i polewamy tłuszczem z…

WIĘCEJ >