Wołowina na specjalną okazję
Wołowina na specjalną okazję
Przygotowanie
- Mięso powinno być w jednym kawałku
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Pieczarki drobno kroimy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Patelnię grillową wykładamy folią aluminiową
- Kładziemy paprykę i smażymy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż poczernieję)
- Po tym czasie zawijamy paprykę szczelnie w folię i odstawiamy do ostygnięcia
- Następnie obieramy paprykę ze skórki i kroimy paprykę w ćwiartki (pestki usuwamy)
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
- Następnie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy zieleninę, bułkę tartą, ser oraz przyprawy (pieprz), dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Mięso nacinamy wzdłuż mniej więcej do połowy grubości, a następnie robimy jeszcze dwa nacięcia pod kątem w stosunku do pierwszego nacięcia (w kształcie litery Y) i rozchylamy mięso
- Do środka wkładamy paprykę i masę pieczarkową, zwijamy mięso i związujemy nicią kuchenną
- Następnie wkładamy mięso do formy, smarujemy pozostałym tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Autor
Lista składników
- Brokuł (250 g)
- Wołowina polędwica (200 g)
- Woda (200 ml)
- Ryż basmati (100 g)
- Sos sojowy (50 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (20 g)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Czosnek (15 g)
- Olej sezamowy ekologiczny (12 ml)
- Mąka ziemniaczana (12 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Pieprz biały (1.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kurczak cytrynowo-imbirowy
Imbir obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w paski Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy imbir i smażymy przez ok. 30 sek. Wlewamy wino, sok z cytryny i sos sojowy, dodajemy cukier i zagotowujemy Następnie…
WIĘCEJ >Brokuły z czosnkiem
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-6 minut, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 2-3…
WIĘCEJ >Księżyce ziemniaczane
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki (lub w ósemki w przypadku dużych ziemniaków) Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy ziemniaki, a następnie polewamy tłuszczem i posypujemy…
WIĘCEJ >Domowe enchiladas z wołowiną
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę ze szczypiorkiem osobno, drobno siekamy Pomidory kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, mięso oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez…
WIĘCEJ >