fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina na specjalną okazję

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c286e3dd5-e690-48fc-b268-e4ba15619f6b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wołowina na specjalną okazję

Przygotowanie

  • Mięso powinno być w jednym kawałku
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki drobno kroimy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Patelnię grillową wykładamy folią aluminiową
  • Kładziemy paprykę i smażymy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż poczernieję)
  • Po tym czasie zawijamy paprykę szczelnie w folię i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie obieramy paprykę ze skórki i kroimy paprykę w ćwiartki (pestki usuwamy)
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Następnie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy zieleninę, bułkę tartą, ser oraz przyprawy (pieprz), dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso nacinamy wzdłuż mniej więcej do połowy grubości, a następnie robimy jeszcze dwa nacięcia pod kątem w stosunku do pierwszego nacięcia (w kształcie litery Y) i rozchylamy mięso
  • Do środka wkładamy paprykę i masę pieczarkową, zwijamy mięso i związujemy nicią kuchenną
  • Następnie wkładamy mięso do formy, smarujemy pozostałym tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brokuł (250 g)
  • Wołowina polędwica (200 g)
  • Woda (200 ml)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Sos sojowy (50 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (20 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (12 ml)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Talerz, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Duszona wołowina po grecku

Mięso kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Soczysta wołowina z grzybami

Mięso lekko nacinamy z każdej strony w 3-4 miejscach i wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego) Do miski wlewamy sok z (…)

WIĘCEJ >

Pieczona wołowina z ziołami

Mięso powinno być w jednym kawałku, zwinięte w rulon i związane nicią kuchenną Marchew z cebulą obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Wołowina curry z ryżem

Cukinię kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cukinię oraz pieczarki (…)

WIĘCEJ >

Pomidorowa wołowina z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Na patelni podgrzewamy pół szklanki wody. Wrzucamy mięso z przeciśniętym przez (…)

WIĘCEJ >