Wołowina na specjalną okazję
Wołowina na specjalną okazję
Przygotowanie
- Mięso powinno być w jednym kawałku
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Pieczarki drobno kroimy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Patelnię grillową wykładamy folią aluminiową
- Kładziemy paprykę i smażymy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż poczernieję)
- Po tym czasie zawijamy paprykę szczelnie w folię i odstawiamy do ostygnięcia
- Następnie obieramy paprykę ze skórki i kroimy paprykę w ćwiartki (pestki usuwamy)
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
- Następnie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy zieleninę, bułkę tartą, ser oraz przyprawy (pieprz), dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Mięso nacinamy wzdłuż mniej więcej do połowy grubości, a następnie robimy jeszcze dwa nacięcia pod kątem w stosunku do pierwszego nacięcia (w kształcie litery Y) i rozchylamy mięso
- Do środka wkładamy paprykę i masę pieczarkową, zwijamy mięso i związujemy nicią kuchenną
- Następnie wkładamy mięso do formy, smarujemy pozostałym tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Autor
Lista składników
- Brokuł (250 g)
- Wołowina polędwica (200 g)
- Woda (200 ml)
- Ryż basmati (100 g)
- Sos sojowy (50 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (20 g)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Czosnek (15 g)
- Olej sezamowy ekologiczny (12 ml)
- Mąka ziemniaczana (12 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Pieprz biały (1.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż z owocami duszonymi na oleju kokosowym
Owoce kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej Podsmażamy owoce 3-4 min Dodajemy ryż Lekko solimy
WIĘCEJ >Pulpeciki jaglane z warzywami
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew oraz pietruszkę obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie…
WIĘCEJ >Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa
Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi Uzyskaną masę dzielimy na dwie…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – zajączek
Z sera wycinamy małe kółka Z szynki wycinamy kawałki na kształt zajączka Z salami wycinamy kawałki na kształt uszek i nóżek zajączka Oliwkę kroimy na pół Szczypiorek kroimy w cienkie paski Z papryki wycinamy kawałki…
WIĘCEJ >