fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina na specjalną okazję

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c286e3dd5-e690-48fc-b268-e4ba15619f6b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina na specjalną okazję

Przygotowanie

  • Mięso powinno być w jednym kawałku
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki drobno kroimy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Patelnię grillową wykładamy folią aluminiową
  • Kładziemy paprykę i smażymy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż poczernieję)
  • Po tym czasie zawijamy paprykę szczelnie w folię i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie obieramy paprykę ze skórki i kroimy paprykę w ćwiartki (pestki usuwamy)
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Następnie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy zieleninę, bułkę tartą, ser oraz przyprawy (pieprz), dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso nacinamy wzdłuż mniej więcej do połowy grubości, a następnie robimy jeszcze dwa nacięcia pod kątem w stosunku do pierwszego nacięcia (w kształcie litery Y) i rozchylamy mięso
  • Do środka wkładamy paprykę i masę pieczarkową, zwijamy mięso i związujemy nicią kuchenną
  • Następnie wkładamy mięso do formy, smarujemy pozostałym tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brokuł (250 g)
  • Wołowina polędwica (200 g)
  • Woda (200 ml)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Sos sojowy (50 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (20 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (12 ml)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Talerz, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż z owocami duszonymi na oleju kokosowym

Owoce kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej Podsmażamy owoce 3-4 min Dodajemy ryż Lekko solimy

WIĘCEJ >

Pulpeciki jaglane z warzywami

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew oraz pietruszkę obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie…

WIĘCEJ >

Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa

Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi Uzyskaną masę dzielimy na dwie…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – zajączek

Z sera wycinamy małe kółka Z szynki wycinamy kawałki na kształt zajączka Z salami wycinamy kawałki na kształt uszek i nóżek zajączka Oliwkę kroimy na pół Szczypiorek kroimy w cienkie paski Z papryki wycinamy kawałki…

WIĘCEJ >