fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina na specjalną okazję

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-224
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina na specjalną okazję

Przygotowanie

  • Mięso powinno być w jednym kawałku
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki drobno kroimy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Patelnię grillową wykładamy folią aluminiową
  • Kładziemy paprykę i smażymy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż poczernieję)
  • Po tym czasie zawijamy paprykę szczelnie w folię i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie obieramy paprykę ze skórki i kroimy paprykę w ćwiartki (pestki usuwamy)
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Następnie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy zieleninę, bułkę tartą, ser oraz przyprawy (pieprz), dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso nacinamy wzdłuż mniej więcej do połowy grubości, a następnie robimy jeszcze dwa nacięcia pod kątem w stosunku do pierwszego nacięcia (w kształcie litery Y) i rozchylamy mięso
  • Do środka wkładamy paprykę i masę pieczarkową, zwijamy mięso i związujemy nicią kuchenną
  • Następnie wkładamy mięso do formy, smarujemy pozostałym tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (600 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Pieczarka (świeża) (100 g)
  • Ser Parmezan (45 g)
  • Bułka tarta (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem

Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa (a najlepiej sztekerem) Lekko solimy i pieprzymy Kaszę jaglaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Jabłko…

WIĘCEJ >

Sos z suszonych pomidorów

Suszone pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzącej wodzie, dodajemy resztę składników i blendujemy na jednolitą masę.

WIĘCEJ >

Sałatka ze szparagami i pieczarkami

Pieczarki oczyszczamy i przenosimy do miski Dodajemy połowę tłuszczu, ocet oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy miskę na ok. 6 godz. Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej wodzie…

WIĘCEJ >

Mamałyga z syropem klonowym

Do garnka wlewamy mleko z wodą, dodajemy kaszę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut Mamałygę przelewamy do misek i polewamy syropem

WIĘCEJ >