fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina z brokułami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7f51b042-1bbe-4e36-be90-5100fd770eec
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wołowina z brokułami

Przygotowanie

Wołowina z brokułami

  • Mięso wkładamy na ok. 30 minut do zamrażarki (aby się lepiej kroiło)
  • Ryż gotujemy w instrukcji na opakowaniu
  • Brokuł dzielimy na różyczki
  • Rozgrzewamy głęboką patelnię
  • Dodajemy połowę tłuszczu i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
  • Wrzucamy brokuł, dodajemy przyprawy (sól) i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Stopniowo dolewamy na patelnię wodę i „gotujemy” w ten sposób brokuły przez ok. 6-7 minut, po czym ściągamy z patelni
  • Mięso wyciągamy z zamrażarki i kroimy w paski
  • Na tą samą patelnię dodajemy pozostały tłuszcz
  • Gdy tłuszcz będzie gorący – wrzucamy na patelnię mięso i podsmażamy przez ok. 1 minutę, po czym obracamy na drugą stronę i podsmażamy znów ok. 1 minutę
  • Dolewamy sos i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy brokuły i dokładnie mieszamy
  • Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty
  • Na talerze nakładamy ryż, na wierzch nakładamy mięso z brokułami i całość posypujemy sezamem

Sos

  • Imbir z czosnkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do miski dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Wołowina z brokułami

  • Brokuł (250 g)
  • Wołowina polędwica (200 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Woda (100 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Sos

  • Woda (150 ml)
  • Sos sojowy (50 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (12 ml)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia - głęboka, Patelnia - mała, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kurczak po madrycku

Papryki drobno kroimy (gniazda nasienne usuwamy) Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i drobno kroimy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu i dokładnie mieszamy, po czym zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień…

WIĘCEJ >

Bazyliowe pesto z awokado

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki Pieczemy w piekarniku W tym czasie gotujemy makaron Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Migdały, awokado, bazylię, czosnek, sól i pieprz miksujemy na gładką masę Sos mieszamy z ugotowanym makaronem…

WIĘCEJ >

Duszone pory z ryżem

Pory kroimy wzdłuż na pół i dokładnie oczyszczamy (zieloną część usuwamy) Następnie kroimy pory na kawałki o długości ok. 5 cm Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Żeberka z dynią makaronową

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar na…

WIĘCEJ >