fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka z mięsem mielonym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98140450-d8fe-4b45-b9a8-371350387477
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z mięsem mielonym

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na jednolitą masę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (oliwą)
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu (masła)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Zawartość patelni posypujemy mąką i podgrzewamy przez ok. 2 minuty
  • Następnie zmniejszamy ogień i stopniowo dolewamy bulion, cały czas mieszając
  • Zwiększamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy groszek oraz sos i dokładnie mieszamy
  • Następnie przenosimy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego
  • W rondlu rozpuszczamy pozostały tłuszcz (masło), a następnie dodajemy do garnka z ziemniakami
  • Do garnka z ziemniakami dodajemy połowę sera, dolewamy mleko i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki rozkładamy równomiernie na wierzchu mięsa, posypujemy pozostałym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (800 g)
  • Ziemniak (700 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Cebula (210 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Masło klarowane ghee (80 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Sos Worcestershire (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsiana granola domowa

Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…

WIĘCEJ >

Paleo schabowy w panierce bez jajka

Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą. Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa)…

WIĘCEJ >

Dziecięcy tost z warzywami

Kromkę chleba wkładamy do tostera Ogórka kroimy w plastry i pół plastry Pomidorka kroimy na pół Grzankę i wszystkie warzywa układamy na talerzu (tak jak na załączonym obrazku)

WIĘCEJ >

Sałatka z rolkami łososiowo-serowymi

Łososia kroimy w plastry Ser kroimy na kawałki (w przypadku jeśli nie mamy małych kulek) Rzodkiewkę kroimy w pół plastry Z granatu wydłubujemy pestki Na talerzach rozkładamy sałatę, dodajemy rzodkiewkę i skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy…

WIĘCEJ >