fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z mięsem mielonym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98140450-d8fe-4b45-b9a8-371350387477
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z mięsem mielonym

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na jednolitą masę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (oliwą)
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu (masła)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Zawartość patelni posypujemy mąką i podgrzewamy przez ok. 2 minuty
  • Następnie zmniejszamy ogień i stopniowo dolewamy bulion, cały czas mieszając
  • Zwiększamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy groszek oraz sos i dokładnie mieszamy
  • Następnie przenosimy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego
  • W rondlu rozpuszczamy pozostały tłuszcz (masło), a następnie dodajemy do garnka z ziemniakami
  • Do garnka z ziemniakami dodajemy połowę sera, dolewamy mleko i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki rozkładamy równomiernie na wierzchu mięsa, posypujemy pozostałym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (800 g)
  • Ziemniak (700 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Cebula (210 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Mleko krowie (100 g)
  • Masło (80 g)
  • Mąka pszenna (36 g)
  • Sos Worcestershire (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z cukinią i pomidorami

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, rozgrzaną oliwę Dodajemy pomidory. Obsmażamy około 8 minut, aż pomidory popękają Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu Do ugotowanego makaronu dajemy warzywa. Dodajemy…

WIĘCEJ >

Ślliwki

Śliwki myjemy, wydrążamy pestki

WIĘCEJ >

Zupa krem z pomidorów i papryki

Na głębokiej patelni podsmażamy drobno posiekanego pora, czosnek, pokrojoną paprykę i pomidory (warzywa bez skóry). Dodajemy odrobinę wody i passatę. Całość dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu….

WIĘCEJ >

Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce

Mięso myjemy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm Oprószamy ziołami, kurkumą, solą i mąką kokosową Smażymy na patelni z każdej strony do lekkiego zarumienienia panierki kokosowej Kotlety zdejmujemy z patelni i odstawiamy pod przykryciem…

WIĘCEJ >