Zapiekanka z mięsem mielonym
Zapiekanka z mięsem mielonym
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na jednolitą masę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (oliwą)
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu (masła)
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Zawartość patelni posypujemy mąką i podgrzewamy przez ok. 2 minuty
- Następnie zmniejszamy ogień i stopniowo dolewamy bulion, cały czas mieszając
- Zwiększamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy groszek oraz sos i dokładnie mieszamy
- Następnie przenosimy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego
- W rondlu rozpuszczamy pozostały tłuszcz (masło), a następnie dodajemy do garnka z ziemniakami
- Do garnka z ziemniakami dodajemy połowę sera, dolewamy mleko i całość dokładnie mieszamy
- Ziemniaki rozkładamy równomiernie na wierzchu mięsa, posypujemy pozostałym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (800 g)
- Ziemniak (700 g)
- Bulion mięsny (300 ml)
- Cebula (210 g)
- Ser żółty (200 g)
- Groszek zielony (100 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Masło klarowane ghee (80 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Sos Worcestershire (12 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsiana granola domowa
Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…
WIĘCEJ >Paleo schabowy w panierce bez jajka
Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą. Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa)…
WIĘCEJ >Dziecięcy tost z warzywami
Kromkę chleba wkładamy do tostera Ogórka kroimy w plastry i pół plastry Pomidorka kroimy na pół Grzankę i wszystkie warzywa układamy na talerzu (tak jak na załączonym obrazku)
WIĘCEJ >Sałatka z rolkami łososiowo-serowymi
Łososia kroimy w plastry Ser kroimy na kawałki (w przypadku jeśli nie mamy małych kulek) Rzodkiewkę kroimy w pół plastry Z granatu wydłubujemy pestki Na talerzach rozkładamy sałatę, dodajemy rzodkiewkę i skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy…
WIĘCEJ >