fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka z mięsem mielonym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98140450-d8fe-4b45-b9a8-371350387477
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka z mięsem mielonym

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na jednolitą masę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (oliwą)
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu (masła)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Zawartość patelni posypujemy mąką i podgrzewamy przez ok. 2 minuty
  • Następnie zmniejszamy ogień i stopniowo dolewamy bulion, cały czas mieszając
  • Zwiększamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy groszek oraz sos i dokładnie mieszamy
  • Następnie przenosimy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego
  • W rondlu rozpuszczamy pozostały tłuszcz (masło), a następnie dodajemy do garnka z ziemniakami
  • Do garnka z ziemniakami dodajemy połowę sera, dolewamy mleko i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki rozkładamy równomiernie na wierzchu mięsa, posypujemy pozostałym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (800 g)
  • Ziemniak (700 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Cebula (210 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Masło klarowane ghee (80 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Sos Worcestershire (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chleb gryczany z masłem migdałowym i bananem

Banana obieramy i kroimy w plastry Kromki chleba smarujemy masłem i układamy plastry banana

WIĘCEJ >

Steki z tuńczyka z sezamem

Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Rybę kroimy wzdłuż na pół (tak aby z kawałka powstały dwa cieńsze kawałki) Do miski wsypujemy sezam, dodajemy zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Następnie przesypujemy…

WIĘCEJ >

Pieczona sałata rzymska z karkówką

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Sałatę rzymską kroimy na pół, obtaczamy w przyprawach i oleju kokosowym. Na pozostałym oleju podsmażamy przez minutę mięso, następnie dodajemy mleko kokosowe, te same przyprawy i chwilę dusimy. W naczyniu…

WIĘCEJ >

Pasta tapenade z czarnych oliwek

Oliwki i anchosi kroimy na kawałki, po czym przenosimy do blendera Zieleninę siekamy, dodajemy do blendera i miksujemy na pastę Cały czas blendując powoli dolewamy tłuszcz – tapenade powinno przypominać konsystencję gęstego sosu Pastę przenosimy…

WIĘCEJ >