Żeberka z rozmarynem i czosnkiem
Żeberka z rozmarynem i czosnkiem
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i przenosimy do miski z zieleniną
- Do miski dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy (sól) i całość dokładnie mieszamy
- Żeberka wkładamy do torebki plastikowej, wlewamy marynatę i pocieramy tak, aby mięso dokładnie było pokryte marynatą
- Następnie wypuszczamy z torebki powietrze, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
- Rozgrzewamy żaroodporną patelnię
- Na patelnię kładziemy żeberka i podsmażamy przez ok. 5-6 minut z każdej strony
- Żeberka układamy na patelni tak, aby kości się przeplatały i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Po tym czasie wyciągamy żeberka z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia żeberek.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina żebra (900 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Rozmaryn (świeży) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >Pasta z wątróbki z cebulą
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Dorzucamy wątróbkę i zmniejszamy gaz Przykrywamy pokrywką (żeby nam nie pryskało) Dusimy 10 min Wyłączamy palnik Czekamy…
WIĘCEJ >Pasta jajeczna
Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną Po chwili obieramy ze skorupki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, dodajemy…
WIĘCEJ >Chrupiące krakersy z parmezanu
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko nacieramy go tłuszczem Parmezan przenosimy na blachę (robimy kilka równych kopców z parmezanu w równych odległościach i delikatnie „rozsmarowujemy”, tak żeby…
WIĘCEJ >