Żeberka z rozmarynem i czosnkiem
Żeberka z rozmarynem i czosnkiem
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i przenosimy do miski z zieleniną
- Do miski dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy (sól) i całość dokładnie mieszamy
- Żeberka wkładamy do torebki plastikowej, wlewamy marynatę i pocieramy tak, aby mięso dokładnie było pokryte marynatą
- Następnie wypuszczamy z torebki powietrze, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
- Rozgrzewamy żaroodporną patelnię
- Na patelnię kładziemy żeberka i podsmażamy przez ok. 5-6 minut z każdej strony
- Żeberka układamy na patelni tak, aby kości się przeplatały i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Po tym czasie wyciągamy żeberka z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia żeberek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina żebra (900 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Rozmaryn (świeży) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.