Ziemniaki z cytryną i natką pietruszki
Ziemniaki z cytryną i natką pietruszki
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na pół lub w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Zieleninę siekamy
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, połowę zieleniny wraz z przyprawami i całość dokładnie mieszamy
- Ziemniaki odcedzamy i przenosimy z powrotem do garnka
- Dodajemy zawartość miski i całość dokładnie mieszamy
- Ziemniaki nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową zieleniny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (500 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Musztarda (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Cytryna – skórka (3 g)
- Koper (świeży) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mini ratatuj (ratatouille)
Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm) W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista Dodajemy pokrojoną…
WIĘCEJ >Greckie ciasto miodowo-orzechowe
Tłuszcz wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 15 minut (aby był miękki) Orzechy wrzucamy do blendera i mielimy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Lekko smarujemy tłuszczem papier…
WIĘCEJ >Paleo mizeria
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy dwie łyżki śmietanki kokosowej (może być też górna warstwa ze schłodzonej puszki mleka kokosowego). Ogórek dokładnie mieszamy ze śmietanką i dopraiwamy dwoma szczyptami soli i pieprzu….
WIĘCEJ >