fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaki z serem w cieście francuskim

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-142
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziemniaki z serem w cieście francuskim

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Szczypiorek drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy widelcem
  • Ziemniaki odcedzamy
  • Na patelnię wlewamy mleko i podgrzewamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ziemniaki, cebulę oraz szczypiorek i mieszamy
  • Całość posypujemy serem oraz przyprawami (solą i pieprzem) i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy dno oraz boki ciastem francuskim
  • Następnie na ciasto wykładamy zawartość patelni i przykrywamy ciastem francuskim
  • Wierzch ciasta smarujemy jajem, a następnie wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy ciasto przez ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (1000 g)
  • Ciasto francuskie (225 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cebula (50 g)
  • Mleko kokosowe (45 ml)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczywo chrupkie z masłem

Kromki pieczywa smarujemy masłem

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Leczo

Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na grube plastry. Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną paprykę,…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >