Ziemniaki z serem w cieście francuskim
Ziemniaki z serem w cieście francuskim
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Szczypiorek drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy widelcem
- Ziemniaki odcedzamy
- Na patelnię wlewamy mleko i podgrzewamy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy ziemniaki, cebulę oraz szczypiorek i mieszamy
- Całość posypujemy serem oraz przyprawami (solą i pieprzem) i odstawiamy do ostygnięcia
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy dno oraz boki ciastem francuskim
- Następnie na ciasto wykładamy zawartość patelni i przykrywamy ciastem francuskim
- Wierzch ciasta smarujemy jajem, a następnie wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 10 minut
- Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy ciasto przez ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (1000 g)
- Ciasto francuskie (225 g)
- Ser żółty (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Cebula (50 g)
- Mleko kokosowe (45 ml)
- Szczypiorek (5 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)
Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…
WIĘCEJ >