fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaki z serem w cieście francuskim

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-142
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ziemniaki z serem w cieście francuskim

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Szczypiorek drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy widelcem
  • Ziemniaki odcedzamy
  • Na patelnię wlewamy mleko i podgrzewamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ziemniaki, cebulę oraz szczypiorek i mieszamy
  • Całość posypujemy serem oraz przyprawami (solą i pieprzem) i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy dno oraz boki ciastem francuskim
  • Następnie na ciasto wykładamy zawartość patelni i przykrywamy ciastem francuskim
  • Wierzch ciasta smarujemy jajem, a następnie wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy ciasto przez ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (1000 g)
  • Ciasto francuskie (225 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cebula (50 g)
  • Mleko krowie (45 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron gryczany z warzywami

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy Kapustę szatkujemy Marchew przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy…

WIĘCEJ >

Kurczak po prowansalsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (liście laurowe) i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pomidory,…

WIĘCEJ >

Zdrowa sałatka buraczana ze świeżym szpinakiem

Buraki kroimy w pół plastry Z granatu wydrążamy pestki Na talerzu układamy szpinak, na wierzchu kładziemy buraki i całość posypujemy pestkami granatu, orzechami oraz przyprawami i polewamy tłuszczem

WIĘCEJ >

Kiełbasa zapiekana z warzywami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Kiełbasę nacinamy na skos w 4-5 miejscach Ziemniaki obieramy i kroimy na pół Pomidorki kroimy na pół Paprykę kroimy w grubą kostkę Z fasolki odcinamy końcówki Wszystkie warzywa…

WIĘCEJ >