fbpx
logo
Szukaj
open close

Ziemniaki z serem w cieście francuskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c29490d76-1d40-4d90-b3e8-88f80275456c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziemniaki z serem w cieście francuskim

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Szczypiorek drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy widelcem
  • Ziemniaki odcedzamy
  • Na patelnię wlewamy mleko i podgrzewamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ziemniaki, cebulę oraz szczypiorek i mieszamy
  • Całość posypujemy serem oraz przyprawami (solą i pieprzem) i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy dno oraz boki ciastem francuskim
  • Następnie na ciasto wykładamy zawartość patelni i przykrywamy ciastem francuskim
  • Wierzch ciasta smarujemy jajem, a następnie wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy ciasto przez ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań/przekąsek z ciastem francuskim.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Ciasto francuskie (225 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (120 g)
  • Ser żółty (90 g)
  • Ketchup (45 g)
  • Szczypiorek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ryż z krewetkami i szparagami

Krewetki oczyszczamy ze skorupy i pręgi grzbietowej (ogony zostawiamy) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę kroimy w cienkie plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Zieleninę grubo…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – rakieta z serem i ptaszek z warzywami i pestkami

Rakieta z serem Z kromki chleba wycinamy trzy części, na kształt rakiety Rzodkiewkę kroimy w plastry Z ogórka wycinamy paski Z sera wycinamy paski, gwiazdki i księżyc Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt rakiety,…

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…

WIĘCEJ >

Migdałowy serek „feta”

Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki.  Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im…

WIĘCEJ >