fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka w cieście francuskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdff74d05-e3cd-41d7-8d26-a7c6ca4d85fd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szynka w cieście francuskim

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem
  • Z ciasta wykrajamy krążki o średnicy ok. 4 cm i wkładamy do wgłębień w formie
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut (ciasto pieczemy do momentu, aż będzie puszyste i nabierze złotego koloru)
  • Jajo gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 8-10 minut (na twardo)
  • Następnie jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy i drobno siekamy, po czym przenosimy do blendera
  • Szynkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do blendera
  • Do blendera wrzucamy pomidory, dodajemy sosy oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Z formy wyciągamy babeczki i wykrajamy z każdej z nich niewielki otwór
  • Do otworu nakładamy nadzienie i smarujemy babeczki nadzieniem z wierzchu
  • Babeczki posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 sztuki.

Uwagi

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Danie możesz opcjonalnie posypać pestkami słonecznika lub innymi.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szynka wieprzowa wędzona (100 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Ciasto francuskie (70 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Sos Worcestershire (3 ml)
  • Tabasco (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Foremka na muffiny, Garnek, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – Angry Birds

Pieczywo kroimy na pół i z jednej połówki wycinamy trójkąt, tak aby powstał pyszczek ptaszka Z szynki wycinamy ogonek ptaszka, a pozostałą szynkę kładziemy na niewyciętą połówkę pieczywa i przykrywamy wyciętą Z papryki wycinamy pasek…

WIĘCEJ >

Flatbread

Wszystkie składniki mieszamy razem lub miksujemy. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, a piekarnik ustawiamy na 180 st. C Rozlewamy masę na papierze na kształt prostokąta (możemy użyć też kwadratowej formy do pieczenia). Pieczemy nasz…

WIĘCEJ >

Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni

WIĘCEJ >

Kulki z nerkowców w wiórkach kokosowych

Orzechy prażymy na patelni, a następnie odkładamy do ostygnięcia Do przestygniętych orzechów dodajemy pozostałe składniki (poza wiórkami) i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach koksowych Kulki przechowujemy w lodówce

WIĘCEJ >