Szynka w cieście francuskim
Szynka w cieście francuskim
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem
- Z ciasta wykrajamy krążki o średnicy ok. 4 cm i wkładamy do wgłębień w formie
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut (ciasto pieczemy do momentu, aż będzie puszyste i nabierze złotego koloru)
- Jajo gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 8-10 minut (na twardo)
- Następnie jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy i drobno siekamy, po czym przenosimy do blendera
- Szynkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do blendera
- Do blendera wrzucamy pomidory, dodajemy sosy oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Z formy wyciągamy babeczki i wykrajamy z każdej z nich niewielki otwór
- Do otworu nakładamy nadzienie i smarujemy babeczki nadzieniem z wierzchu
- Babeczki posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 sztuki.
Uwagi
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Danie możesz opcjonalnie posypać pestkami słonecznika lub innymi.
Autor
Lista składników
- Szynka wieprzowa wędzona (100 g)
- Pomidor suszony (100 g)
- Ciasto francuskie (70 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Sos Worcestershire (3 ml)
- Tabasco (3 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem
Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry
WIĘCEJ >Szparagi zawijane boczkiem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy końcówki Następnie każdego szparaga owijamy plastrem boczku i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10-15…
WIĘCEJ >Szaszłyki wołowe z ananasem i kasztanami
Mięso kroimy w paski o grubości ok. 0,5 cm i wrzucamy do miski Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski Do miski dolewamy wino, mieszamy i odkładamy na ok. 4 godz. Po tym czasie…
WIĘCEJ >Suszony schab w czosnku niedźwiedzim
Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki Wyjąć mięso Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)…
WIĘCEJ >