fbpx
logo
Szukaj
open close

Ziemniaki zapiekane z pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfb330c81-46c4-4dac-a601-a1fbeb9862ad
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziemniaki zapiekane z pomidorami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w grube plastry
  • Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, a następnie usuwamy nasiona i kroimy miąższ w kostkę
  • Cebulę, seler oraz koper obieramy i kroimy w plasterki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, seler oraz koper i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając
  • Po tym czasie wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy ziemniaki, pomidory oraz przyprawy (poza zieleniną) i ponownie doprowadzamy do wrzenia
  • Zawartość garnka przenosimy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut (pieczemy do momentu, aż ziemniaki wchłoną płyn i będą się rozpadać)
  • Po tym czasie wyciągamy potrawę z piekarnika i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Ziemniak młody (600 g)
  • Pomidor (340 g)
  • Cebula (105 g)
  • Fenkuł (koper włoski) (50 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Szafran (1 g)
  • Cynamon mielony (1 g)
  • Kolendra (świeża) (1 g)
  • Mięta (świeża) (1 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ziemniaki zapiekane w śmietanie

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (max. 0,5 cm) Czosnek obieramy i drobno siekamy Ziemniaki układamy warstwami w naczyniu (…)

WIĘCEJ >

Krem z ziemniaków i porów

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por (…)

WIĘCEJ >

Ziemniaki z maślanką i szczypiorkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Szczypiorek drobno siekamy (…)

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z pesto

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem Przygotowujemy kawałki papieru (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z ziemniaków i fasoli

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Chili drobno siekamy (…)

WIĘCEJ >