Zupa dyniowa
Zupa dyniowa
Przygotowanie
- Dynię obieramy i usuwamy pestki z włóknami, a miąższ kroimy na kawałki
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Do garnka wlewamy tłuszcz, wkładamy dynię i cebulę, mieszamy i smażymy przez ok. 3 minuty
- Dolewamy wodę i mleko, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30 minut
- Następnie zupę blendujemy i nakładamy na talerze
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dynią.
Autor
Lista składników
- Dynia (800 g)
- Woda (400 ml)
- Cebula (210 g)
- Mleko krowie (200 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Curry w proszku (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Bezsernik dyniowo-korzenny
Spód Daktyle zalewamy gorącą wodą (na 100 g daktyli 170 ml wody) i odkładamy na ok. 10-15 minut, a następnie odcedzamy Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy na jednolitą, lekko klejącą się masę…
WIĘCEJ >Zapiekanka z dynią i kiełbasą
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Kiełbasę kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia) Do miski wydrążamy miąższ z…
WIĘCEJ >Ryż z dynią i bakaliami
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu),…
WIĘCEJ >Jesienna sałatka z dynią
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem Dynię pieczemy 40 minut do miękkości Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę Do miski…
WIĘCEJ >