Zupa gołąbkowa
Zupa gołąbkowa
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i zagotowujemy
- Kapustę siekamy w paski, przenosimy do garnka i gotujemy przez ok. 10 minut
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
- Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka i gotujemy przez ok. 5 minut
- Kalafior ścieramy na drobnych oczkach tarki i przenosimy do garnka
- Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry, a następnie blendujemy na jednolitą konsystencję
- Zblendowanego pomidora przelewamy do garnka i gotujemy przez ok. 3-4 minuty (do miękkości kalafiora)
- Gotową zupę możemy przechowywać w lodówce ok. 3 dni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z gołąbkami.
Autor
Lista składników
- Woda (250 ml)
- Pomidor (170 g)
- Kapusta biała (100 g)
- Kalafior (100 g)
- Indyk mięso mielone (80 g)
- Cebula (25 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Olej MCT (10 ml)
- Liść laurowy (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Majeranek suszony (0.5 g)
- Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)
Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…
WIĘCEJ >Krupnik gryczany (wegański / wegetariański)
Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…
WIĘCEJ >Zupa buraczkowa
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…
WIĘCEJ >Zupa paprykowo-kalarepowa
Do garnka wlewamy bulion Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut Kalarepę obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Paprykę kroimy w kostkę i przenosimy…
WIĘCEJ >