Zupa gołąbkowa
Zupa gołąbkowa
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i zagotowujemy
- Kapustę siekamy w paski, przenosimy do garnka i gotujemy przez ok. 10 minut
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
- Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka i gotujemy przez ok. 5 minut
- Kalafior ścieramy na drobnych oczkach tarki i przenosimy do garnka
- Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry, a następnie blendujemy na jednolitą konsystencję
- Zblendowanego pomidora przelewamy do garnka i gotujemy przez ok. 3-4 minuty (do miękkości kalafiora)
- Gotową zupę możemy przechowywać w lodówce ok. 3 dni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z gołąbkami.
Autor
Lista składników
- Woda (250 ml)
- Pomidor (170 g)
- Kapusta biała (100 g)
- Kalafior (100 g)
- Indyk mięso mielone (80 g)
- Cebula (25 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Olej MCT (10 ml)
- Liść laurowy (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Majeranek suszony (0.5 g)
- Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Warzywa z mlekiem kokosowym
Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Bataty obieramy i kroimy w kostkę Z fasolki odcinamy końcówki Do garnka z ziemniakami dodajemy bataty z fasolką i…
WIĘCEJ >Kulki mięsne w stylu japońskim
Cebulę z czosnkiem drobno siekamy Imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki Kapustę drobno kroimy Do blendera wkładamy mięso, białko, mąkę, czosnek, połowę cebuli oraz połowę imbiru i całość dokładnie blendujemy Zawartość blendera przenosimy do miski,…
WIĘCEJ >Indyk z pomarańczowo-morelową nutką
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ruszt smarujemy tłuszczem i wstawiamy do dużego naczynia do pieczenia, które napełniamy gorącą wodą (ruszt powinien znajdować się ponad nią) Do miski wlewamy whisky i sok z pomarańczy,…
WIĘCEJ >Lody karmelowo-kokosowe
Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier, miód, sól oraz wybijamy jajo, całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez ok. 1 minutę Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia Dodajemy ekstrakt waniliowy,…
WIĘCEJ >