fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa pho

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf80431d4-f069-45dd-9235-4f49e4ebd950-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa pho

Przygotowanie

  • Kości wieprzowe zalewamy w garnku wodą i gotujemy przez 10 minut.
  • Gdy kości się gotują, na patelni prażymy przyprawy, imbir i obraną cebulę.
  • Kości odcedzamy i opłukujemy pod zimną wodą.
  • Podgotowane kości i prażone przyprawy wrzucamy do misy wolnowaru, zalewamy wodą i ustawiamy na tryb low na co najmniej 7 godzin (najlepiej na całą noc).
  • Rano do bulionu dodajemy sok z jednej limonki i sól do smaku.
  • Zupę możemy podać z ugotowaym makaronem ryżowym i grillowanym indykiem:
  • Mięso marynujemy przez co najmniej 30 minut w lodówce.
  • Makaron zalewamy gorącą wodą i czekamy.
  • Mięso grillujemy na suchej patelni lub z odrobiną wody.
  • Do miseczki przekładamy gotowy makaron, zalewamy go bulionem, a na wierzch układamy kawałki indyka.
  • W razie potrzeby można dodać do całości jeszcze więcej soku z limonki.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Maja Wlazły
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Bulion

  • Woda (1500 ml)
  • Wieprzowina kości szpikowe (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Sok z limonki (bio) (100 g)
  • Cynamon – laska (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Anyż – nasiona (1 g)
  • Imbir korzeń (1 g)

Marynata do mięsa

  • Sok z limonki (bio) (200 g)
  • Chili (80 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (24 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Sól kłodawska (12 g)

Do podania

  • Indyk pierś (600 g)
  • Makaron ryżowy (400 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Sitko, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony koktajl z awokado i ogórkiem

Awokado i ogórka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do blendera Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy

WIĘCEJ >

Omlet z wędzonym boczkiem

Jajka rozbić, wymieszać z wodą. Ubić trzepaczką. Dodać sól i pieprz. Na patelni rozgrzać smalec gęsi. Zmniejszyć ogień do minimum. Wlać masę jajeczną. Gdy wierzch będzie już ścięty, a spód dobrze wysmażony, przewróć ostrożnie omlet…

WIĘCEJ >

Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym

Rydze oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy grzyby Zasmażamy 3 min Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 min…

WIĘCEJ >

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

Schab kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek w paseczki Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >