logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa pho

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf80431d4-f069-45dd-9235-4f49e4ebd950

Zupa pho

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf80431d4-f069-45dd-9235-4f49e4ebd950

Przygotowanie

  • Kości wieprzowe zalewamy w garnku wodą i gotujemy przez 10 minut.
  • Gdy kości się gotują, na patelni prażymy przyprawy, imbir i obraną cebulę.
  • Kości odcedzamy i opłukujemy pod zimną wodą.
  • Podgotowane kości i prażone przyprawy wrzucamy do misy wolnowaru, zalewamy wodą i ustawiamy na tryb low na co najmniej 7 godzin (najlepiej na całą noc).
  • Rano do bulionu dodajemy sok z jednej limonki i sól do smaku.
  • Zupę możemy podać z ugotowaym makaronem ryżowym i grillowanym indykiem:
  • Mięso marynujemy przez co najmniej 30 minut w lodówce.
  • Makaron zalewamy gorącą wodą i czekamy.
  • Mięso grillujemy na suchej patelni lub z odrobiną wody.
  • Do miseczki przekładamy gotowy makaron, zalewamy go bulionem, a na wierzch układamy kawałki indyka.
  • W razie potrzeby można dodać do całości jeszcze więcej soku z limonki.

Rady dietetyka

Jeżeli chcemy, żeby danie było zgodne z dietą paleo i ketogeniczną nie dodajemu makaronu ryżowego, możemy użyć „makaronu” z marchewki albo cukinii.

Autor

Maja Wlazły
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Bulion: 

  • kości wieprzowe (2 średnie sztuki)
  • 1 cebula
  • 1 plaster imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 limonka

Do podania (na jedną porcję):

  • 50 g makaronu ryżowego*
  • 150 g mięsa z piersi indyka 

Marynata do mięsa: 

  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sok z ½ limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • sól himalajska

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia, Patelnia grillowa, Wolnowar
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami

Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie (…)

WIĘCEJ >

Curry z dynią i ciecierzycą

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i (…)

WIĘCEJ >

Indyk z grzybami

Grzyby kroimy na małe kawałki, a indyka w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone borowiki i mięso. Podlewamy (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois

Sałatka: Szynkę z sarny kroimy w plastry lub kostkę Sałatę rwiemy w palcach Awokado obieramy i kroimy w plastry Ogórka (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl