Zupa pho
Zupa pho
Przygotowanie
- Kości wieprzowe zalewamy w garnku wodą i gotujemy przez 10 minut.
- Gdy kości się gotują, na patelni prażymy przyprawy, imbir i obraną cebulę.
- Kości odcedzamy i opłukujemy pod zimną wodą.
- Podgotowane kości i prażone przyprawy wrzucamy do misy wolnowaru, zalewamy wodą i ustawiamy na tryb low na co najmniej 7 godzin (najlepiej na całą noc).
- Rano do bulionu dodajemy sok z jednej limonki i sól do smaku.
- Zupę możemy podać z ugotowaym makaronem ryżowym i grillowanym indykiem:
- Mięso marynujemy przez co najmniej 30 minut w lodówce.
- Makaron zalewamy gorącą wodą i czekamy.
- Mięso grillujemy na suchej patelni lub z odrobiną wody.
- Do miseczki przekładamy gotowy makaron, zalewamy go bulionem, a na wierzch układamy kawałki indyka.
- W razie potrzeby można dodać do całości jeszcze więcej soku z limonki.
Rady dietetyka
Jeżeli chcemy, żeby danie było zgodne z dietą paleo i ketogeniczną nie dodajemy makaronu ryżowego (w zamian możemy użyć „makaronu” z marchewki albo cukinii).
Autor
Lista składników
Bulion
- 2 średnie sztuki kości wieprzowych
- 1 cebula (100 g)
- 1 plaster imbiru (1 g)
- 1 laska cynamonu (5 g)
- 2 gwiazdki anyżu (1 g)
- 4 ziarna pieprzu czarnego (4 g)
- 4 ziarna ziela angielskiego (4 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- 1 limonka (100 g)
Do podania (na jedną porcję)
- 50 g makaronu ryżowego
- 150 g mięsa z piersi indyka
Marynata do mięsa
- 1 łyżka octu jabłkowego (6 ml)
- Sok z ½ limonki (50 g)
- 1 ząbek czosnku (5 g)
- 1 papryczka chilli (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa szpinakowa z jajem
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…
WIĘCEJ >Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową
Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmieloną…
WIĘCEJ >Dorsz w mleku kokosowym
Filety z dorsza solimy i pieprzymy Rozgrzewamy olej na patelni i krótko smażymy filety Ubijamy w misce mleko kokosowe, curry i kurkumę. Wlewamy na patelnię z dorszem, przykrywamy i dusimy 5 minut Obracamy filety i…
WIĘCEJ >Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym
Przygotowujemy blaszkę do ciasta, jeśli mamy metalową, to wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak woda zacznie wrzeć Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej…
WIĘCEJ >