Zupa rybna z kukurydzą
Zupa rybna z kukurydzą
Przygotowanie
- Boczek kroimy w kostkę
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Z kukurydzy odcinamy ziarna
- Rybę kroimy na drobne kawałki
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy cebulę z czosnkiem oraz kukurydzę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż kukurydza nieco zmięknie)
- Dolewamy bulion oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Dodajemy rybę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 8-10 minut (gotujemy do momentu, aż ryba będzie miękka)
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką, jednolitą „pastę”
- Następnie dolewamy „pastę” do zupy, cały czas mieszając (mieszamy do momentu, aż zupa zacznie gęstnieć)
- Zupę doprawiamy (solą i pieprzem), mieszamy i nakładamy na talerze
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (500 ml)
- Woda (500 ml)
- Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
- Kukurydza – kolba (360 g)
- Cebula (45 g)
- Mleko kokosowe (45 ml)
- Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Zupa z ogórkiem kiszonym, marchewką i kurczakiem
Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 6-7 minut W garnku zagotowujemy bulion Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy…
WIĘCEJ >Zupa buraczkowa
Wlewamy bulion do garnka Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa Doprowadzamy do wrzenia Gotujemy około 30 minut Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami
WIĘCEJ >Chrzanowa zupa krem
Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…
WIĘCEJ >Marchewkowa zupa krem
Marchewkę, pietruszkę i batata obieramy, kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym tłuszczem Dusimy przez kilka minut i zalewamy bulionem Gotujemy do miękkości i miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy Dodajemy…
WIĘCEJ >