Zupa z dyni

Zupa z dyni
Przygotowanie
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem (olejem)
- Na folię kładziemy dynię, skrapiamy tłuszczem (oliwą), posypujemy przyprawami (solą) i dokładnie mieszamy
- Następnie wlewamy do naczynia bulion (2/5 ilości) i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz.
- Po ok. 45 minutach mieszamy dynię, tak aby nie przywarła do folii (jeśli cały bulion wyparuję – jeszcze trochę dolewamy)
- Następnie przekładamy dynię do brytfanny, dolewamy pozostały bulion i dusimy przez ok. 25 minut
- Po tym czasie blendujemy zawartość brytfanny na gładki, jednolity krem
- Zieleninę drobno siekamy
- Do zupy dosypujemy zieleninę, dodajemy tłuszcz (masło) oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dynią.
Autor
Lista składników
- Dynia (1200 g)
- Bulion jarski (625 ml)
- Masło (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.