fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9e842126-b7dd-4dce-b9c3-50ad16a8a9ed
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa z dyni

Przygotowanie

  • Dynię obieramy i kroimy w kostkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem (olejem)
  • Na folię kładziemy dynię, skrapiamy tłuszczem (oliwą), posypujemy przyprawami (solą) i dokładnie mieszamy
  • Następnie wlewamy do naczynia bulion (2/5 ilości) i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz.
  • Po ok. 45 minutach mieszamy dynię, tak aby nie przywarła do folii (jeśli cały bulion wyparuję – jeszcze trochę dolewamy)
  • Następnie przekładamy dynię do brytfanny, dolewamy pozostały bulion i dusimy przez ok. 25 minut
  • Po tym czasie blendujemy zawartość brytfanny na gładki, jednolity krem
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do zupy dosypujemy zieleninę, dodajemy tłuszcz (masło) oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dynią.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (1200 g)
  • Bulion jarski (625 ml)
  • Masło (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Folia spożywcza, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Tofu ze szpinakiem na brązowym ryżu

Tofu odsączamy i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, na nim kładziemy drugi kawałek ręcznika papierowego i przyciskamy drugim talerzem (pozostawiamy na ok. 30 minut, aby wyciekł z niego nadmiar wody – w między czasie…

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami i camembertem

Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…

WIĘCEJ >

Zapiekanka gryczana

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę…

WIĘCEJ >

Omlet z kiełkami

Na maśle podsmażamy jarmuż z rozmarynem i solą. Resztę składników dokładnie mieszamy razem. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z kiełkami i smażymy do ścięcia jajka (najlepiej z dwóch stron).

WIĘCEJ >