Awokado – dlaczego warto po nie sięgać?
Awokado to jedno z najpowszechniej spożywanych owoców na całym świecie, choć przez wielu nadal jest zaliczane do grupy warzyw. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat i dlaczego warto po nie sięgać.
Bez wątpienia awokado to produkt o dużej gęstości odżywczej. Składa się z pestki, miąższu, a także ze skórki, która pełni funkcję ochronną. Stanowi bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. To niezwykle cenna informacja, ponieważ dzięki obecności tych lipidów zwiększa się wchłanialność większości składników odżywczych, takich jak witamin lub składników mineralnych.
Ponadto awokado obfituje w substancje antyoksydacyjne (przeciwutleniające), m.in.: w witaminę A, E i C, składniki mineralne – miedź, selen oraz cynk, a także w luteinę i zeaksantynę. Dzięki zawartości tych związków można śmiało stwierdzić, że jedzenie awokado przyczynia się do ochrony komórek organizmu przed działaniem wolnych rodników. Te z kolei prowadzą do powstawania nowotworów, rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, jak również procesu starzenia się organizmu. Ponadto awokado bogate jest w witaminę K, witaminy z grupy B (w tym: witaminę B1, B2, B3, B5), kwas foliowy, a także w potas.
Pestka awokado
Pestkę awokado zwykle wyrzucamy do kosza na śmieci. Mało kto wie, że właśnie pestka stanowi źródło silnego antyoksydantu jakim jest glutation, a także błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit. Zatem najrozsądniej jest ją wysuszyć, a następnie można ją zetrzeć na tarce do jarzyn i dodawać do rozmaitych potraw. Tym samym zwiększymy ilość błonnika pokarmowego w diecie.
Olej z awokado
Olej z awokado może być niemałą konkurencją dla popularnej oliwy z oliwek. To ze względu na podobną zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na rynku dostępny jest olej z awokado tłoczony na ciepło oraz na zimno. Należy sięgać po olej tłoczony na zimno, nierafinowany, w ciemnej butelce. Dodajemy go na surowo, np. do sałatek. Przechowujemy w szczelnym i zaciemnionym miejscu (nie musi być przechowywany w lodówce).
Z czym najlepiej łączyć awokado?
Awokado powinno się łączyć z różnorodnymi produktami spożywczymi. Dzięki temu organizm lepiej przyswaja wiele składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. Oprócz popularnej pasty guacamole, awokado świetnie sprawdza się jako element sałatki – zarówno owocowej, jak i warzywnej – składnik koktajlów, pasty kanapkowej, a także w postaci słodkiego, czekoladowego kremu, np. w połączeniu z bananem i z kakao.
Sprawdź nasze przepisy z awokado
Miąższ awokado jest bardzo wrażliwy na utlenianie (to najlepszy dowód na to, że znajdują się w nim nienasycone kwasy tłuszczowe) – ma tendencję do brązowienia. Aby zminimalizować stopień tego procesu, należy zawsze skropić go sokiem z cytryny lub z limonki.
Czy awokado można codziennie jeść?
Awokado obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie przyczyniają się do pojawienia się problemów zdrowotnych z gospodarką lipidową. Wręcz przeciwnie – tego typu lipidy mogą poprawić stan naszego lipidogramu.
Nie istnieją dowody naukowe potwierdzające, że awokado nie mogłoby stanowić codziennego składnika naszego jadłospisu. Jednak warto pamiętać o tym, że najwięcej korzyści zdrowotnych przyniesie nam zbilansowana dieta, opierająca się na wielu produktach spożywczych.
Największy minus awokado? Często jego wysoka cena. Zatem polujcie na promocyjne ceny w marketach!
To może Cię zainteresować:
- Które tłuszcze są szkodliwe?
- Czy olej kokosowy jest super?
- Tłuszcze – czy na pewno wszystkie są zdrowe?
- Fobia tłuszczowa – czy tłuszcz zwierzęcy jest szkodliwy?
- Ryba czy tabletka – czyli o suplementacji omega 3
Autor
Jagoda Kłębek
Podobne tematy
Nasiona i pestki – sprawdź, jak powinno się je spożywać
Jakie nasiona i pestki warto jeść? Jak długo i po co trzeba je moczyć? Czy można prażyć słonecznik na patelni (…)
WIĘCEJ >Orzechy – wszystko, co musisz wiedzieć
Jakie orzechy warto jeść? Jak je jeść? Po co i jak długo je moczyć? Czy można je prażyć i używać (…)
WIĘCEJ >Awokado – dlaczego warto po nie sięgać?
Awokado to jedno z najpowszechniej spożywanych owoców na całym świecie, choć przez wielu nadal jest zaliczane do grupy warzyw. Sprawdź, (…)
WIĘCEJ >