fbpx
logo
Szukaj
open close

Jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego – cz. 2

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego – cz. 2

Pierwsza wizyta u dietetyka klinicznego za tobą. Teraz czas na wprowadzanie zmian w swojej diecie i swoim stylu życia. Wygląda na to, że czeka cię sporo pracy. Jak przeżyć pierwsze dwa tygodnie po wizycie u dietetyka klinicznego? Pora na kolejny artykuł z tej serii.

W części pierwszej pisałem o dwóch zaleceniach dietetyka – o odstawieniu glutenu i nabiału. To dla wielu duże wyzwanie. Do tego dochodzi jeszcze rezygnacja ze strączków. Dlaczego?

Dalsze zalecenia dietetyka

Rośliny strączkowe – któż nie lubi fasolki po bretońsku lub grochówki (a już takiej przydrożnej z wojskowego kotła to w ogóle bomba!)? Strączki również zawierają związki antyodżywcze, kwas fitynowy i lektyny. Ktoś powie, że warzywa strączkowe mają przecież białko! Tyle tylko, że ludzie lepiej przyswajają białko zwierzęce. Białka roślinne są gorzej przyswajalne przez człowieka i nie zawierają kompletu aminokwasów egzogennych (tych, których ludzki organizm nie potrafi sam syntetyzować i muszą być dostarczane z pożywieniem). To raz, a dwa – nasz gatunek wcale nie potrzebuje dużych ilości białka.

No dobra, wiemy już, czego nie jeść. Myślałby kto, że teraz pójdzie z górki… A figa!

Po wizycie u dietetyka – badania i kolejne zmiany

Pamiętam, jak w imieniu żony odbierałem jej wyniki testów na nietolerancje pokarmowe (robiła Food Detective na 59 składników). Grzecznie poszedłem do laboratorium. Miła pani podaje mi wyniki. Pytam, o co w tym wszystkim chodzi, bo jak dla mnie, to mnóstwo pieniędzy poszło i nie wiadomo, co z tego wynika. Kobieta spogląda i łapie się za głowę. Wszystkie zboża, jajka, cytrusy, strączki do eliminacji. Kobiecina się strasznie zmartwiła: „Biedna, co ona teraz będzie jadła, jak tu dalej żyć z takimi nietolerancjami?”. Stoję spokojnie i patrzę, co w ogóle zostało na liście. Nie jest źle… Mięso, warzywa, tłuszcz – czyli paleo bez jajek i bez cytrusów. A ta przemiła zatroskana pani nadal się zamartwia, że naprawdę musimy znaleźć teraz dobrego lekarza i wybitnego dietetyka. Uspokoiłem ją, że sobie poradzimy.

Kilka ważnych zasad

Pierwszy krok po wizycie u dietetyka to nie tylko eliminacja z jadłospisu tego, co nam nie służy. Trzeba też bardziej zwracać uwagę na jakość tego, co jemy. Przede wszystkim, aby jedzenie, po które możemy sięgać, było zdrowe, musimy pamiętać o kilku zasadach:

  • Jeśli już musimy mieć ze sklepu gotowy wyrób, to najlepiej, aby miał jak najkrótszy skład. O co w tym chodzi? To proste – mięso ma się składać z mięsa i przypraw. Niektóre wyroby mają tyle składników co wypracowanie ucznia w podstawówce. W pracy zawodowej widziałem już naprawdę cuda… Boczek wędzony, który składał się w 60% z boczku, smalec z dodanym glutenem (i informacją na etykiecie „zawiera gluten”). Takich produktów należy unikać. Naucz się czytać etykiety.
  • Jeśli nie jesteśmy skazani na sklep, to bardzo mądrym posunięciem będzie kontakt z jakimś rolnikiem. Owszem, mamy targowiska, gdzie na straganach są przepiękne warzywa i owoce, ale większość z nich jest… za ładna. Ja staram się kupować od drobnych sprzedawców. Przykładowo rolnik podjeżdża na osiedle i z auta sprzedaje warzywa (sprawdź, czy w twojej miejscowości działa kooperatywa spożywcza). Albo jak widzę na targu, że ktoś stoi z boku i nie ma za dużo towaru, to do niego podchodzę. Zawsze warto zagadać, zapoznać się i dowiedzieć, co i skąd dana osoba sprzedaje. Jak już zdobędzie się zaufanie drobnego sprzedawcy, to warto podpytać, czy nie ma jakiegoś dobrego mięsa albo czy zna kogoś, kto takie dostarcza. Najlepiej kupować od takich, którzy mają mało zwierząt. Dlaczego? Żal im pieniędzy na paszę i nie dają sztucznej karmy. Najlepiej kupować bezpośrednio od producenta, np. rolnika.

Przeczytaj, jak się dobrze zorganizować i łatwiej robić zakupy

Przeczytaj również część 1 i część 3.

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Pierwsza wizyta u dietetyka klinicznego za tobą. Teraz czas na wprowadzanie zmian w swojej diecie i swoim stylu życia. Wygląda na to, że czeka cię sporo pracy. Jak przeżyć pierwsze dwa tygodnie po wizycie u dietetyka klinicznego? Pora na kolejny artykuł z tej serii.

W części pierwszej pisałem o dwóch zaleceniach dietetyka – o odstawieniu glutenu i nabiału. To dla wielu duże wyzwanie. Do tego dochodzi jeszcze rezygnacja ze strączków. Dlaczego?

Dalsze zalecenia dietetyka

Rośliny strączkowe – któż nie lubi fasolki po bretońsku lub grochówki (a już takiej przydrożnej z wojskowego kotła to w ogóle bomba!)? Strączki również zawierają związki antyodżywcze, kwas fitynowy i lektyny. Ktoś powie, że warzywa strączkowe mają przecież białko! Tyle tylko, że ludzie lepiej przyswajają białko zwierzęce. Białka roślinne są gorzej przyswajalne przez człowieka i nie zawierają kompletu aminokwasów egzogennych (tych, których ludzki organizm nie potrafi sam syntetyzować i muszą być dostarczane z pożywieniem). To raz, a dwa – nasz gatunek wcale nie potrzebuje dużych ilości białka.

No dobra, wiemy już, czego nie jeść. Myślałby kto, że teraz pójdzie z górki… A figa!

Po wizycie u dietetyka – badania i kolejne zmiany

Pamiętam, jak w imieniu żony odbierałem jej wyniki testów na nietolerancje pokarmowe (robiła Food Detective na 59 składników). Grzecznie poszedłem do laboratorium. Miła pani podaje mi wyniki. Pytam, o co w tym wszystkim chodzi, bo jak dla mnie, to mnóstwo pieniędzy poszło i nie wiadomo, co z tego wynika. Kobieta spogląda i łapie się za głowę. Wszystkie zboża, jajka, cytrusy, strączki do eliminacji. Kobiecina się strasznie zmartwiła: „Biedna, co ona teraz będzie jadła, jak tu dalej żyć z takimi nietolerancjami?”. Stoję spokojnie i patrzę, co w ogóle zostało na liście. Nie jest źle… Mięso, warzywa, tłuszcz – czyli paleo bez jajek i bez cytrusów. A ta przemiła zatroskana pani nadal się zamartwia, że naprawdę musimy znaleźć teraz dobrego lekarza i wybitnego dietetyka. Uspokoiłem ją, że sobie poradzimy.

Kilka ważnych zasad

Pierwszy krok po wizycie u dietetyka to nie tylko eliminacja z jadłospisu tego, co nam nie służy. Trzeba też bardziej zwracać uwagę na jakość tego, co jemy. Przede wszystkim, aby jedzenie, po które możemy sięgać, było zdrowe, musimy pamiętać o kilku zasadach:

  • Jeśli już musimy mieć ze sklepu gotowy wyrób, to najlepiej, aby miał jak najkrótszy skład. O co w tym chodzi? To proste – mięso ma się składać z mięsa i przypraw. Niektóre wyroby mają tyle składników co wypracowanie ucznia w podstawówce. W pracy zawodowej widziałem już naprawdę cuda… Boczek wędzony, który składał się w 60% z boczku, smalec z dodanym glutenem (i informacją na etykiecie „zawiera gluten”). Takich produktów należy unikać. Naucz się czytać etykiety.
  • Jeśli nie jesteśmy skazani na sklep, to bardzo mądrym posunięciem będzie kontakt z jakimś rolnikiem. Owszem, mamy targowiska, gdzie na straganach są przepiękne warzywa i owoce, ale większość z nich jest… za ładna. Ja staram się kupować od drobnych sprzedawców. Przykładowo rolnik podjeżdża na osiedle i z auta sprzedaje warzywa (sprawdź, czy w twojej miejscowości działa kooperatywa spożywcza). Albo jak widzę na targu, że ktoś stoi z boku i nie ma za dużo towaru, to do niego podchodzę. Zawsze warto zagadać, zapoznać się i dowiedzieć, co i skąd dana osoba sprzedaje. Jak już zdobędzie się zaufanie drobnego sprzedawcy, to warto podpytać, czy nie ma jakiegoś dobrego mięsa albo czy zna kogoś, kto takie dostarcza. Najlepiej kupować od takich, którzy mają mało zwierząt. Dlaczego? Żal im pieniędzy na paszę i nie dają sztucznej karmy. Najlepiej kupować bezpośrednio od producenta, np. rolnika.

Przeczytaj, jak się dobrze zorganizować i łatwiej robić zakupy

Przeczytaj również część 1 i część 3.

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Paweł Jackowski
28 czerwca 2016

Tagi

Komentarzy: 2

  1. Marta M 28 czerwca 2016 o 19:32

    Chyba wiem, skąd magicznie gluten w smalcu. Gotowa „smażona cebulka” jest od raz panierowana w mące pszennej, żeby bardziej chrupała… czyżby wykorzystywali gotowiec?
    I tak, witki opadają… ;]

    • Paweł Jackowski 30 czerwca 2016 o 09:23

      dokładnie tak samo myślę, kupują gotową prażoną cebulę i mieszają z wytopioną słoniną. Tak powstaje „domowy” smalec i jeszcze Ci wmówią, że jest od „babuni”. Najbardziej smutne było w tym wszystkim to, że to jest sieć sklepów mięsnych, o których miałem bardzo dobre zdanie. Teraz już tam nic nie kupuje.

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zapalenie żołądka – co robić?

Zapalenie żołądka jest dość często spotykaną przypadłością. Sprawdź, co robić, aby się z nią uporać. Jako jedną z najczęstszych przyczyn tego schorzenia wymienia się bakterię Helicobacter pylori. Należy jednak mieć na uwadze przyczyny, jakie mogą prowadzić…

WIĘCEJ >

Topinambur – właściwości i przepisy

Topinambur to korzeń rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym, a do naszego pięknego kraju przyjechał na początku 1700 roku. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej z plemienia Topinamboore….

WIĘCEJ >

Zielone smoothie z wyciskarki wolnoobrotowej Muke

Sprawdź, jak przygotować zielony smoothie przy pomocy wyciskarki Muke. W poniższym filmie opowiadam o efektach osiągniętych podczas stosowania postu oczyszczającego warzywno-owocowego dr Dąbrowskiej, a w międzyczasie robię sobie płynne śniadanie. Dlaczego zielone soki są zdrowe?…

WIĘCEJ >

Radio Opole: Zdrowie i uroda – Psychodietetyka

Mateusz Durbas w Radiu Opole opowiada o żywieniu w stresie, wpływie psychiki na stan naszego zdrowia. Opowiada o zależnościach jakie występują pomiędzy psychiką, a zdrowiem.

WIĘCEJ >