fbpx
logo
Szukaj
open close

Barszcz ukraiński

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09697a41-a178-45e9-b544-43e1c43f4f70
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Barszcz ukraiński

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 50 minut na małym ogniu
  • Po tym czasie wywar przecedzamy
  • Pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla i dusimy przez ok. 3-4 minuty (w razie potrzeby podlewamy wodą)
  • Włoszczyznę (poza porem), ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w kostkę
  • Por obieramy i kroimy w plasterki
  • Kapustę drobno szatkujemy
  • Wszystkie warzywa (poza pomidorami) wrzucamy do wywaru, dodajemy przyprawy (sól, liść laurowy i ziele angielskie) i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Fasolę przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Gdy warzywa będą miękkie – do garnka dodajemy przetarte przez sitko pomidory i fasolę
  • Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do barszczu, po czym zagotowujemy
  • Do barszczu dodajemy sok z cytryny, słodzik oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Barszcz nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia barszczy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 20
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Pomidor (680 g)
  • Ziemniak (375 g)
  • Wołowina kości szpikowe (300 g)
  • Burak (300 g)
  • Kapusta biała (200 g)
  • Fasola biała z puszki (150 g)
  • Seler korzeń (125 g)
  • Śmietana 18% (120 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Por (70 g)
  • Marchew (45 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Barszcz czerwony

Włoszczyznę (marchewki, pietruszkę, seler i por) i cebulę obieramy Następnie wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie (…)

WIĘCEJ >

Barszcz ukraiński

Do garnka wkładamy kości oraz mięso, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1 godz. Następnie przecedzamy bulion i oddzielamy mięso (…)

WIĘCEJ >

Barszcz rosyjski

Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na (…)

WIĘCEJ >

Barszcz biały na ogórczance

Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej (…)

WIĘCEJ >

Barszcz postny wigilijny

Buraki obieramy 1 buraka trzemy na tarce na grubych oczkach do miski i wlewamy tam pół szklanki zimnej wody, 25 (…)

WIĘCEJ >