Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński
Przygotowanie
- Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 50 minut na małym ogniu
- Po tym czasie wywar przecedzamy
- Pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla i dusimy przez ok. 3-4 minuty (w razie potrzeby podlewamy wodą)
- Włoszczyznę (poza porem), ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w kostkę
- Por obieramy i kroimy w plasterki
- Kapustę drobno szatkujemy
- Wszystkie warzywa (poza pomidorami) wrzucamy do wywaru, dodajemy przyprawy (sól, liść laurowy i ziele angielskie) i gotujemy przez ok. 15 minut
- Fasolę przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
- Gdy warzywa będą miękkie – do garnka dodajemy przetarte przez sitko pomidory i fasolę
- Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do barszczu, po czym zagotowujemy
- Do barszczu dodajemy sok z cytryny, słodzik oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Barszcz nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia barszczy.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Pomidor (680 g)
- Ziemniak (375 g)
- Wołowina kości szpikowe (300 g)
- Burak (300 g)
- Kapusta biała (200 g)
- Fasola biała z puszki (150 g)
- Seler korzeń (125 g)
- Śmietana 18% (120 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Por (70 g)
- Marchew (45 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Koper (świeży) (3 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Krem z pora z natką pietruszki
Pory dokładnie oczyszczamy, usuwamy liście i kroimy białe części w krążki Czosnek obieramy i kroimy w plastry Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej) Wrzucamy pory i podsmażamy…
WIĘCEJ >Krupnik z komosy ryżowej
Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…
WIĘCEJ >Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior…
WIĘCEJ >Krem z cukinii z kawałkami kurczaka
Kroimy selera i wrzucamy na rozgrzaną patelnię Jak się zeszkli wrzucamy cukinię i dusimy, aż zmięknie Dodajemy na koniec posiekany ząbek czosnku Zalewamy wszystko bulionem Dusimy przez 5 minut Dodajemy kolendrę, doprawiamy i blendujemy Doprawiamy,…
WIĘCEJ >