Bulion z tofu
Bulion z tofu
Przygotowanie
- Grzyby dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie plasterki
- Marchewkę obieramy i kroimy w wąskie słupki
- Tofu płuczemy, odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm
- Do garnka wlewamy bulion i wino, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu
- Dodajemy tofu i gotujemy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy marchewkę, pieczarki i sos sojowy, mieszamy i gotujemy przez ok. 10-12 minut
- Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bulionów.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1200 ml)
- Tofu naturalne (400 g)
- Pieczarka (świeża) (50 g)
- Marchew (45 g)
- Sos sojowy (20 g)
- Wino czerwone wytrawne (10 ml)
- Szczypiorek (5 g)
- Olej sezamowy ekologiczny (2.5 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Bulion warzywny
Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem Pozostałe warzywa obieramy Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy (poza solą, pieprzem i sosem sojowym), dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym…
WIĘCEJ >Bulion kostny
Wkładamy różne rodzaje kości do dużego garnka Zalewamy wodą (ok 3-4 litry, tak by przykryło kości) Dolewamy ok 50 ml octu jabłkowego (jeśli gotujemy w 3-4 litrach wody) Gotujemy na małym ogniu od 8 do…
WIĘCEJ >Bulion jarski
Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…
WIĘCEJ >Rosół – bulion mięsny
Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka…
WIĘCEJ >