fbpx
logo
Szukaj
open close

Chleb ze śmietaną i makiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9061b0c3-c0fb-478b-9cee-2ee1587d40e9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chleb ze śmietaną i makiem

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy cukier i drożdże, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, aby powstała piana
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dosypujemy mak i przyprawy (sól), a pośrodku formujemy zagłębienie
  • Tłuszcz łączymy z śmietaną i maślanką, a następnie dolewamy mieszankę do mąki
  • Do mąki dodajemy również drożdże i wszystkie składniki mieszamy na miękkie ciasto, z którego formujemy kulę
  • Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
  • Następnie przenosimy ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Ciasto zagniatamy w odpowiedni kształt i przenosimy na formę
  • Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok. 1 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
  • Wierzch ciasta smarujemy jajem i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy ciasto jeszcze przez ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (600 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Maślanka (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mak – ziarno (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Woda (30 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik, Sitko, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chleb gryczano-jaglany

Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, (…)

WIĘCEJ >

Chleb kokosowy

Wymieszać wszystkie składniki razem i wlać do wysmarowanej olejem kokosowym formy.  Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Obrócić (…)

WIĘCEJ >

Chleb dyniowy

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce połączyć jaja z miodem i dyniowym purée, a następnie dodać składniki (…)

WIĘCEJ >

Chleb z kminkiem i chili

Zmiksować jaja, olej i sól. Przesiać mąkę z sodą i papryczką chili. Połączyć wszystkie składniki razem, miksując dokładnie tak, aby (…)

WIĘCEJ >

Chleb bananowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i (…)

WIĘCEJ >