fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb ze śmietaną i makiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9061b0c3-c0fb-478b-9cee-2ee1587d40e9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chleb ze śmietaną i makiem

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy cukier i drożdże, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, aby powstała piana
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dosypujemy mak i przyprawy (sól), a pośrodku formujemy zagłębienie
  • Tłuszcz łączymy z śmietaną i maślanką, a następnie dolewamy mieszankę do mąki
  • Do mąki dodajemy również drożdże i wszystkie składniki mieszamy na miękkie ciasto, z którego formujemy kulę
  • Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
  • Następnie przenosimy ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Ciasto zagniatamy w odpowiedni kształt i przenosimy na formę
  • Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok. 1 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
  • Wierzch ciasta smarujemy jajem i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy ciasto jeszcze przez ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (600 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Maślanka (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mak – ziarno (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik, Sitko, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziołowa focaccia z pomidorami

Pomidory i zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy drożdże, mąkę i cukier, dolewamy 2/3 ilości tłuszczu i ciepłą wodę, dodajemy pomidory i całość dokładnie mieszamy Ciasto zagniatamy przez ok. 5 minut, aż będzie miało gładką…

WIĘCEJ >

Indyjski sos

Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i imbir. Pomidory pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę.  Do cebuli dorzucamy pomidory, passatę, mleko kokosowe, gwiazdkę anyżu i przyprawę garam masala. Całość dusimy około 15 minut. Patelnię zdejmujemy z…

WIĘCEJ >

Sos z suszonych pomidorów

Suszone pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzącej wodzie, dodajemy resztę składników i blendujemy na jednolitą masę.

WIĘCEJ >

Ziemniaki z serem w cieście francuskim

Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Szczypiorek drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Jajo wybijamy na…

WIĘCEJ >