Chleb ze śmietaną i makiem
Chleb ze śmietaną i makiem
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy cukier i drożdże, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, aby powstała piana
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dosypujemy mak i przyprawy (sól), a pośrodku formujemy zagłębienie
- Tłuszcz łączymy z śmietaną i maślanką, a następnie dolewamy mieszankę do mąki
- Do mąki dodajemy również drożdże i wszystkie składniki mieszamy na miękkie ciasto, z którego formujemy kulę
- Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
- Następnie przenosimy ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
- Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
- Ciasto zagniatamy w odpowiedni kształt i przenosimy na formę
- Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok. 1 godz.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
- Wierzch ciasta smarujemy jajem i pieczemy przez ok. 10 minut
- Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy ciasto jeszcze przez ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (600 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Maślanka (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Mak – ziarno (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Drożdże w proszku (6 g)
- Sól morska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ziołowa focaccia z pomidorami
Pomidory i zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy drożdże, mąkę i cukier, dolewamy 2/3 ilości tłuszczu i ciepłą wodę, dodajemy pomidory i całość dokładnie mieszamy Ciasto zagniatamy przez ok. 5 minut, aż będzie miało gładką…
WIĘCEJ >Indyjski sos
Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i imbir. Pomidory pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę. Do cebuli dorzucamy pomidory, passatę, mleko kokosowe, gwiazdkę anyżu i przyprawę garam masala. Całość dusimy około 15 minut. Patelnię zdejmujemy z…
WIĘCEJ >Sos z suszonych pomidorów
Suszone pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzącej wodzie, dodajemy resztę składników i blendujemy na jednolitą masę.
WIĘCEJ >Ziemniaki z serem w cieście francuskim
Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Szczypiorek drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Jajo wybijamy na…
WIĘCEJ >