fbpx
logo
Szukaj
open close

Chleb ze śmietaną i makiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9061b0c3-c0fb-478b-9cee-2ee1587d40e9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chleb ze śmietaną i makiem

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy cukier i drożdże, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, aby powstała piana
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dosypujemy mak i przyprawy (sól), a pośrodku formujemy zagłębienie
  • Tłuszcz łączymy z śmietaną i maślanką, a następnie dolewamy mieszankę do mąki
  • Do mąki dodajemy również drożdże i wszystkie składniki mieszamy na miękkie ciasto, z którego formujemy kulę
  • Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
  • Następnie przenosimy ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Ciasto zagniatamy w odpowiedni kształt i przenosimy na formę
  • Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok. 1 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
  • Wierzch ciasta smarujemy jajem i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy ciasto jeszcze przez ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (600 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Maślanka (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mak – ziarno (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik, Sitko, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chleb z tapioki

Zmiksować jajka, sól i masło i dodać mąki z sodą i octem. Następnie zmiksować całość do gładkiej masy. Przełożyć do formy. Piec w temperaturze ok. 180 stopni do suchego patyczka (ok. 30-35 min).

WIĘCEJ >

Chińskie bułki z wieprzowiną

Mięso kroimy w kostkę Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy (paprykę, sól i pieprz) i smażymy przez ok. 7-10 minut, co jakiś czas mieszając Następnie przenosimy mięso do miski Do osobnej…

WIĘCEJ >

Chleb żytni z twarożkiem, jajem i ogórkiem

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jajo odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy w plastry Ogórka obieramy i kroimy w plastry Na kanapki nakładamy twaróg, jajo oraz ogórka…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i chlebem gryczanym

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy zimną woda Po chwili obieramy jajka ze skorupki Jajka wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować…

WIĘCEJ >