Chrupiące kawałki kurczaka
Chrupiące kawałki kurczaka
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Mięso kroimy na niewielkie kawałki
- Płatki zawijamy w czystą ściereczkę i zgniatamy wałkiem do ciasta
- Przygotowujemy 4 talerze: na 1 wysypujemy przyprawy i mieszamy, na 2 wysypujemy mąkę, na 3 wybijamy jaja i mieszamy, a na 4 wysypujemy rozdrobnione płatki
- Każdy kawałek mięsa panierujemy w podanej kolejności talerzy, a następnie kładziemy na papier
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (300 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Mąka ziemniaczana (80 g)
- Płatki kukurydziane (60 g)
- Curry w proszku (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pieczarki faszerowane mięsem z indyka
Piekarnik ustawiamy na 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu. Z pieczarek usuwamy nóżki i drobno kroimy. Kapelusze układamy w naczyniu żaroodpornym górą do dołu. Siekamy cebulę i natkę pietruszki, a następnie…
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Galaretka z udek kurczaka
Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy (1,5 l wody na 4 szt.) Włoszczyznę obieramy i dodajemy do garnka Do garnka dodajemy przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty) i…
WIĘCEJ >Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami
Sałatka Kurczaka posolić, popieprzyć Sałatę podrzeć palcami na małe kawałki Pomidory, ogórki, rzodkiew pokroić i położyć na sałacie Cebulę obrać i pokroić w plasterki i dodać do miski Kurczaka smażymy po około 4 minuty z każdej…
WIĘCEJ >