Ciasto marchewkowo-dyniowe

Ciasto marchewkowo-dyniowe
Przygotowanie
- Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Jaja wybijamy do osobnej miski, dodajemy cukier i ubijamy
- Do jaj dodajemy przesianą przez sitko mąkę, tłuszcz (pokrojony wcześniej w kostkę), sodę i przyprawy (cynamon) i całość dokładnie miksujemy
- Do masy dodajemy marchewki, dynię i orzechy, a następnie całość dokładnie mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę (najlepiej o wymiarach 36 cm x 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia
- Do formy wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Marchew (250 g)
- Purée z dyni (przecier) (250 g)
- Mąka żytnia (230 g)
- Masło (200 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Orzech włoski (30 g)
- Cynamon mielony (15 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.