fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto marchewkowo-dyniowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c41ce1f03-652c-41d4-a9ee-1756fc890950
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Przygotowanie

  • Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Jaja wybijamy do osobnej miski, dodajemy cukier i ubijamy
  • Do jaj dodajemy przesianą przez sitko mąkę, tłuszcz (pokrojony wcześniej w kostkę), sodę i przyprawy (cynamon) i całość dokładnie miksujemy
  • Do masy dodajemy marchewki, dynię i orzechy, a następnie całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę (najlepiej o wymiarach 36 cm x 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia
  • Do formy wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 12
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Marchew (250 g)
  • Purée z dyni (przecier) (250 g)
  • Mąka żytnia (230 g)
  • Masło (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Orzech włoski (30 g)
  • Cynamon mielony (15 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Babeczki „Popover” z sosem szynkowym

Sos szynkowy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Szynkę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szynkę, dolewamy wodę…

WIĘCEJ >

Pierniczki orkiszowe

Tłuszcz wyciągamy z lodówki, aby był miękki Cukier mielimy w młynku do kawy Przyprawy (kardamon) ucieramy w moździerzu na pył Wszystkie składniki razem łączymy i ugniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy…

WIĘCEJ >

Jabłko z orzechami i nasionami lnu

Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy orzechy oraz len i mieszamy

WIĘCEJ >

Deser z musli i borówkami

Jogurt dokładnie mieszamy z miodem Na spód pucharków wsypujemy trochę granoli, następnie wlewamy jogurt, wsypujemy pozostałą granolę oraz borówki i całość posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >