fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto marchewkowo-dyniowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c41ce1f03-652c-41d4-a9ee-1756fc890950
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Przygotowanie

  • Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Jaja wybijamy do osobnej miski, dodajemy cukier i ubijamy
  • Do jaj dodajemy przesianą przez sitko mąkę, tłuszcz (pokrojony wcześniej w kostkę), sodę i przyprawy (cynamon) i całość dokładnie miksujemy
  • Do masy dodajemy marchewki, dynię i orzechy, a następnie całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę (najlepiej o wymiarach 36 cm x 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia
  • Do formy wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 12
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Marchew (250 g)
  • Purée z dyni (przecier) (250 g)
  • Mąka żytnia (230 g)
  • Masło (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Orzech włoski (30 g)
  • Cynamon mielony (15 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczony surowy boczek z buraczkami

Boczek: Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec, np. żaroodporne Wkładamy mięso i posypujemy wszystkimi przyprawami Połowę obranego czosnku rozkładamy na mięsie Przekładamy mięso na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Pieczone banany

Laskę cynamonu i wanilii kroimy na 4 części Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C Papier do pieczenia dzielimy na części (w zależności od ilości bananów) i smarujemy tłuszczem Na środku każdego kawałka papieru kładziemy…

WIĘCEJ >

Falafele z miętowym dipem

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą Kaszę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, po czym odsączamy ją, wyciskając jak najwięcej wody Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno…

WIĘCEJ >

Panierowane kotlety jagnięce

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Mięso kroimy na kotlety Przygotowujemy trzy miski – do jednej miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz)…

WIĘCEJ >