fbpx
logo
Szukaj
open close

Duszona wołowina z włoskimi orzechami, suszonymi śliwkami i morelami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7734b40a-e53d-4dd5-8e50-f08b8a66f541
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Duszona wołowina z włoskimi orzechami, suszonymi śliwkami i morelami

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • Zieleninę (natkę), orzechy i owoce drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Pomidora kroimy w drobną kostkę
  • Mięso obkładamy czosnkiem i zieleniną
  • Na głębokiej patelni (najlepiej z kamienia) rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i podsmażamy z każdej strony do momentu, aż się lekko zarumieni
  • Dodajemy cebulę i zieleninę (tymianek), dolewamy wino i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy pomidory i orzechy, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 90 minut
  • Dodajemy owoce, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do miękkości mięsa)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z wieprzowiną.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (1350 g)
  • Wino białe wytrawne (250 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Morela suszona (100 g)
  • Orzech włoski (85 g)
  • Śliwka suszona (70 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia - głęboka, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zapiekanka z cukinii

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…

WIĘCEJ >

Mrożony jogurt z czereśniami

Z czereśni usuwamy pestki i wrzucamy owoce do rondla Dosypujemy cukier, dolewamy sok pomarańczowy i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a czereśnie zaczną mięknąć Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia Zawartość rondla…

WIĘCEJ >

Sałatka z wołowiną i pesto

Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Do blendera dodajemy zieleninę (bazylię) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość blendujemy tak, aby…

WIĘCEJ >

Dziki ryż z chili con carne

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Chili drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy chili oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy mięso i…

WIĘCEJ >