Duszona wołowina z włoskimi orzechami, suszonymi śliwkami i morelami
Duszona wołowina z włoskimi orzechami, suszonymi śliwkami i morelami
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
- Zieleninę (natkę), orzechy i owoce drobno siekamy
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Pomidora kroimy w drobną kostkę
- Mięso obkładamy czosnkiem i zieleniną
- Na głębokiej patelni (najlepiej z kamienia) rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i podsmażamy z każdej strony do momentu, aż się lekko zarumieni
- Dodajemy cebulę i zieleninę (tymianek), dolewamy wino i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy pomidory i orzechy, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 90 minut
- Dodajemy owoce, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do miękkości mięsa)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z wieprzowiną.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina polędwica (surowa) (1350 g)
- Wino białe wytrawne (250 ml)
- Cebula (105 g)
- Morela suszona (100 g)
- Orzech włoski (85 g)
- Śliwka suszona (70 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Czosnek (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Miniquiche lorraine
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Jaja wybijamy do osobnej miski i lekko ubijamy, po czym dodajemy do…
WIĘCEJ >Kremowa zapiekanka z kurczakiem
Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plastry Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Do rondla wlewamy bulion, dodajemy cebulę oraz marchew…
WIĘCEJ >Sałatka brokułowa z szynką z dziczyzny i salcesonem
Brokuł kroimy na mniejsze kawałki Pomidor kroimy w cząstki Awokado obieramy obieraczką lub nożem i kroimy w plastry Szynkę i salceson kroimy w plastry lub w kostkę Układamy wszystko na talerzu i polewamy sosem
WIĘCEJ >Sorbet malinowy
Maliny wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godz. Następnie wyciągamy i odstawiamy na ok. 15 minut Po tym czasie sprawdzamy czy w owoce da się wbić nóż, jeśli tak – blendujemy, jeśli nie – czekamy…
WIĘCEJ >