fbpx
Szukaj
open close

Duszone główki czosnku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9bf14df9-6aef-491f-a39f-f13ef333277e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Duszone główki czosnku

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 150 st. C
  • Główki czosnku oczyszczamy (ale nie obieramy z łupin), aby pozbyć się tylko zewnętrznej, twardej łupiny wystarczy przez chwilę pocierać główki czosnku rękami
  • Górną część każdej główki czosnku odcinamy na wysokość ok. 1/3 od ogonka
  • Następnie główki czosnku układamy w naczyniu żaroodpornym i wlewamy do niego trochę więcej niż połowę bulionu
  • Główki czosnku np. za pomocą pędzelka smarujemy smarujemy tłuszczem i posypujemy zieleniną oraz przyprawami
  • Naczynie żaroodporne kładziemy na środkową półkę piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godz., co jakiś czas polewając bulionem
  • Dolewamy pozostały bulion i przykrywamy czosnek folią aluminiową
  • Co jakiś czas polewamy główki czosnku bulionem i pieczemy przez następną ok. 1 godz. (do momentu, aż czosnek będzie miękki)
  • Główki czosnku podajemy na gorąco, mogą posłużyć jako dodatek do warzyw, krewetek lub mięsa np. z grilla

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z czosnkiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Czosnek (160 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Czosnkowy flan z sosem pietruszkowym

Czosnkowy flan Zagotowujemy wodę i przelewamy do miski Ząbki czosnku obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy kiełki Następnie zanurzamy (…)

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowa

Ząbki czosnku obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy kiełki Następnie zmiażdżamy ząbki czosnku widelcem W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy (…)

WIĘCEJ >

Bataty z czosnkiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bataty obieramy, kroimy wzdłuż na pół i nacinamy (…)

WIĘCEJ >

Brokuły z czosnkiem

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-6 minut, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy i (…)

WIĘCEJ >

Gryczane pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Rozpuszczamy smalec (ma być płynny, ale NIE GORĄCY!) Miksujemy czosnek (…)

WIĘCEJ >