Jogurt kokosowy
Jogurt kokosowy
Przygotowanie
- Mleko wlewamy do garnuszka
- Dodajemy żelatynę i mieszamy
- Mleko podgrzewamy do temp około 45 stopni, czyli trochę cieplejsze niż nasza dłoń
- Dodajemy miód
- Dodajemy bakterie jogurtowe
- Mieszamy
- Przykrywamy pokrywką, a najlepiej owijamy folią spożywczą
- Wkładamy do piekarnika, który ustawiamy na 40 stopni
- Zostawiamy na 10 h (spokojnie, nie zużyje dużo prądu)
- Wyjmujemy, mieszamy
- Przelewamy w słoiki i wkładamy do lodówki
Rady dietetyka
Pamiętaj, by przed wyborem każdego przepisu uwzględnić swoją aktualną dietę oraz towarzyszące nietolerancje – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.
Uwagi
Jogurt kokosowy możesz spożyć z ulubionymi owocami oraz z orzechami.
Autor
Lista składników
- 1,5 l mleka kokosowego
- 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
- 4 łyżki miodu (50 g)
- 1 fiolka z bakteriami jogurtowymi (0,5 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Komosanka z owocami i bakaliami
Komosę ryżową gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część komosy, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Następnie blendujemy wszystko na gładką masę Całość przelewamy do miseczki, następnie…
WIĘCEJ >Grillowane owoce na oleju kokosowym
Kroimy ananasa w plastry i obieramy ze skórki i wycinamy zdrewniałe „oczko” z środka Gruszkę kroimy w plastry Jabłko kroimy w plastry Usuwamy pestki i gniazda nasienne Mango obieramy i kroimy w plastry (mango nie…
WIĘCEJ >Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę. Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia….
WIĘCEJ >