Jogurt kokosowy
Jogurt kokosowy
Przygotowanie
- Mleko wlewamy do garnuszka
- Dodajemy żelatynę i mieszamy
- Mleko podgrzewamy do temp około 45 stopni, czyli trochę cieplejsze niż nasza dłoń
- Dodajemy miód
- Dodajemy bakterie jogurtowe
- Mieszamy
- Przykrywamy pokrywką, a najlepiej owijamy folią spożywczą
- Wkładamy do piekarnika, który ustawiamy na 40 stopni
- Zostawiamy na 10 h (spokojnie, nie zużyje dużo prądu)
- Wyjmujemy, mieszamy
- Przelewamy w słoiki i wkładamy do lodówki
Rady dietetyka
Pamiętaj, by przed wyborem każdego przepisu uwzględnić swoją aktualną dietę oraz towarzyszące nietolerancje – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.
Uwagi
Jogurt kokosowy możesz spożyć z ulubionymi owocami oraz z orzechami.
Autor
Lista składników
- 1,5 l mleka kokosowego
- 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
- 4 łyżki miodu (50 g)
- 1 fiolka z bakteriami jogurtowymi (0,5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…
WIĘCEJ >Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora
Sztuka mięsa Marchew, pietruszkę i seler obieramy Przekrawamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą z piasku i dodajemy do garnka Dodajemy mięso Zalewamy zimną…
WIĘCEJ >Ryżanka Raffaello
Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…
WIĘCEJ >Placki bananowe z sosem malinowym
Placki bananowe Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki Dodać jajko Miksować przez 15 sekund blenderem Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej…
WIĘCEJ >