fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kanie (sowy) panierowane w kokosie na sałacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7892cdab-2861-4fe8-afb9-a8d973ca554c-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kanie (sowy) panierowane w kokosie na sałacie

Przygotowanie

Grzyby:

  • Sowy oczyszczamy
  • Jajko wybijamy do głębokiego talerza
  • Solimy, pieprzymy
  • Roztrzepujemy jajka widelcem lub rózgą
  • W drugi głęboki talerz wsypujemy wiórki kokosowe
  • Wkładamy grzyby w jajko, obracamy i przekładamy w wiórki kokosowe i obracamy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Smażymy grzyby po 3-4 min na średnim ogniu z obu stron

Sałatka:

  • Sałatę drzemy na kawałki
  • Pomidorki przekroić na połówki
  • Ogórki kroimy w półksiężyce
  • Awokado obieramy i kroimy w kawałki
  • Cykorię dzielimy na poszczególne liście
  • Wszystko wrzucamy do miski
  • Polewamy oliwą, lekko solimy, pieprzymy
  • Mieszamy 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszącym nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Smażone kanie możesz spożyć z dowolnymi dodatkami, np. z surówką.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1–2 średnie kanie (ok. 200 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (102 g)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (ok. 100 g)
  • 4 liście sałaty rzymskiej (140 g)
  • ½ małego ogórka (90 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
  • 2–3 łyżki masła klarowanego Ghee (45 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wegański rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do malaksera wrzucamy 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około pół minuty. Następnie w malakserze miksujemy cebulę i dodajemy do czosnku. Smażymy, aż…

WIĘCEJ >

Migdałowa kasza jaglana z truskawkami

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…

WIĘCEJ >