Kanie (sowy) panierowane w kokosie na sałacie
Kanie (sowy) panierowane w kokosie na sałacie
Przygotowanie
Grzyby:
- Sowy oczyszczamy
- Jajko wybijamy do głębokiego talerza
- Solimy, pieprzymy
- Roztrzepujemy jajka widelcem lub rózgą
- W drugi głęboki talerz wsypujemy wiórki kokosowe
- Wkładamy grzyby w jajko, obracamy i przekładamy w wiórki kokosowe i obracamy
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Smażymy grzyby po 3-4 min na średnim ogniu z obu stron
Sałatka:
- Sałatę drzemy na kawałki
- Pomidorki przekroić na połówki
- Ogórki kroimy w półksiężyce
- Awokado obieramy i kroimy w kawałki
- Cykorię dzielimy na poszczególne liście
- Wszystko wrzucamy do miski
- Polewamy oliwą, lekko solimy, pieprzymy
- Mieszamy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszącym nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
Smażone kanie możesz spożyć z dowolnymi dodatkami, np. z surówką.
Autor
Lista składników
- 1–2 średnie kanie (ok. 200 g)
- 2 jaja kurze roz. M (102 g)
- 1 szklanka wiórków kokosowych (ok. 100 g)
- 4 liście sałaty rzymskiej (140 g)
- ½ małego ogórka (90 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
- ½ cykorii (40 g)
- ½ awokado (70 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
- 2–3 łyżki masła klarowanego Ghee (45 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wegański rosół z makaronem Konjac
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…
WIĘCEJ >Mleko kokosowe – własnej roboty
Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…
WIĘCEJ >Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do malaksera wrzucamy 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około pół minuty. Następnie w malakserze miksujemy cebulę i dodajemy do czosnku. Smażymy, aż…
WIĘCEJ >Migdałowa kasza jaglana z truskawkami
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…
WIĘCEJ >