fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kanie (sowy) panierowane w kokosie na sałacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7892cdab-2861-4fe8-afb9-a8d973ca554c-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kanie (sowy) panierowane w kokosie na sałacie

Przygotowanie

Grzyby:

  • Sowy oczyszczamy
  • Jajko wybijamy do głębokiego talerza
  • Solimy, pieprzymy
  • Roztrzepujemy jajka widelcem lub rózgą
  • W drugi głęboki talerz wsypujemy wiórki kokosowe
  • Wkładamy grzyby w jajko, obracamy i przekładamy w wiórki kokosowe i obracamy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Smażymy grzyby po 3-4 min na średnim ogniu z obu stron

Sałatka:

  • Sałatę drzemy na kawałki
  • Pomidorki przekroić na połówki
  • Ogórki kroimy w półksiężyce
  • Awokado obieramy i kroimy w kawałki
  • Cykorię dzielimy na poszczególne liście
  • Wszystko wrzucamy do miski
  • Polewamy oliwą, lekko solimy, pieprzymy
  • Mieszamy 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszącym nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Smażone kanie możesz spożyć z dowolnymi dodatkami, np. z surówką.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1–2 średnie kanie (ok. 200 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (102 g)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (ok. 100 g)
  • 4 liście sałaty rzymskiej (140 g)
  • ½ małego ogórka (90 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
  • 2–3 łyżki masła klarowanego Ghee (45 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Indyjskie curry

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >

Wątróbka duszona

Cebulę podduszamy na połowie smalcu gęsiego. Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Dusimy na drugiej połowie smalcu około 10 minut. Następnie dodajemy uduszoną wcześniej…

WIĘCEJ >

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a…

WIĘCEJ >

Jogurt kokosowy

Mleko wlewamy do garnuszka Dodajemy żelatynę i mieszamy Mleko podgrzewamy do temp około 45 stopni, czyli trochę cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód Dodajemy bakterie jogurtowe Mieszamy Przykrywamy pokrywką, a najlepiej owijamy folią spożywczą Wkładamy…

WIĘCEJ >