Kanie (sowy) panierowane w kokosie na sałacie
Kanie (sowy) panierowane w kokosie na sałacie
Przygotowanie
Grzyby:
- Sowy oczyszczamy
- Jajko wybijamy do głębokiego talerza
- Solimy, pieprzymy
- Roztrzepujemy jajka widelcem lub rózgą
- W drugi głęboki talerz wsypujemy wiórki kokosowe
- Wkładamy grzyby w jajko, obracamy i przekładamy w wiórki kokosowe i obracamy
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Smażymy grzyby po 3-4 min na średnim ogniu z obu stron
Sałatka:
- Sałatę drzemy na kawałki
- Pomidorki przekroić na połówki
- Ogórki kroimy w półksiężyce
- Awokado obieramy i kroimy w kawałki
- Cykorię dzielimy na poszczególne liście
- Wszystko wrzucamy do miski
- Polewamy oliwą, lekko solimy, pieprzymy
- Mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Kanie (sowy) panierowane w kokosie
- Kania sowa (świeża) (200 g)
- Jajo kurze rozm. M (102 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sałatka
- Sałata rzymska (140 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Awokado (70 g)
- Cykoria (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków
Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…
WIĘCEJ >Kanapki z chleba gryczanego z ogórkiem i sałatą
Chleb smarujemy masłem Na kromki kładziemy sałatę Ogórki kroimy w plasterki i układamy na kanapkach
WIĘCEJ >Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką
Grasica z kurkami: Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do…
WIĘCEJ >Koktajl (shake) bananowo – daktylowy
Obieramy banana, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Sprawdzamy czy w daktylach nie ma pestek i dodajemy do blendara Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Miksujemy 15 sek.
WIĘCEJ >