Kokosowe ciasteczka maślane
Kokosowe ciasteczka maślane
Przygotowanie
- Do miski wkładamy tłuszcz, dodajemy cukier i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona), wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
- Następnie przesiewamy do masy mąkę, dosypujemy wiórki kokosowe i ponownie dokładnie mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
- Blachę smarujemy tłuszczem
- Na blachę nakładamy łyżeczką porcję masy w odstępach ok. 2,5 cm
- Następnie wkładamy blachę do piekarnika na ok. 18-20 minut
- Po tym czasie przenosimy ciasteczka z blachy na kratkę, aby ostygły
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 ciasteczka.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (204 g)
- Wiórki kokosowe (180 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Masło (120 g)
- Mąka kokosowa (65 g)
- Wanilia – laska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Ryż z jabłkiem i granatem
Ryż płuczemy na sicie, a następnie przenosimy do garnka Dodajemy tłuszcz i prażymy przez ok. 2-3 minuty Wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę) Jabłko obieramy i…
WIĘCEJ >Ciasteczka migdałowe
Płatki prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając (aby uniknąć przypalenia) Do garnka wkładamy tłuszcz, dolewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści Do składników…
WIĘCEJ >Ciastka ziemniaczane
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy, rozgniatamy na purée i odstawiamy do ostygnięcia Do ostygniętych ziemniaków dodajemy tłuszcz, mąkę, proszek do…
WIĘCEJ >Kokosowy makaron z jagodami i płatkami migdałów
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do osobnego garnka wlewamy mleko, dodajemy jagody ze słodzikiem i gotujemy przez ok. 5-10 minut Do garnka z jagodami dodajemy makaron i mieszamy Makaron przenosimy do…
WIĘCEJ >