fbpx
logo
Szukaj
open close

Kopytka z parmezanem i pietruszką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfa4fb13c-2a0b-4bbc-9b3d-cba1b37d0c1f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kopytka z parmezanem i pietruszką

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
  • Zieleninę siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski
  • Jaja wybijamy na talerz i roztrzepujemy widelcem
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy
  • Do ziemniaków dodajemy tłuszcz, mąkę, bułkę tartą, jaja oraz połowę zieleniny i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy przyprawy (sól i pieprz), jeszcze raz mieszamy i odstawiamy
  • W garnku zagotowujemy osoloną wodę
  • Stolnicę podsypujemy mąką
  • Ciasto dzielimy na części i formujemy walki o długości ok. 30 cm i grubości ok. 2 cm, a następnie kroimy na kawałki (z jednego wałka o podanych wymiarach powinno wyjść ok. 10 kopytek)
  • Kopytka wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię)
  • Następnie wyciągamy kopytka łyżką cedzakową i przenosimy na talerze
  • Kopytka posypujemy serem i drugą połową zieleniny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (800 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Bułka tarta (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Stolnica, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką  Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…

WIĘCEJ >

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy

WIĘCEJ >

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…

WIĘCEJ >

Zasmażana fasolka

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z czosnkiem. Dodajemy fasolkę i chwile podsmażamy. Pod koniec smażenia dorzucamy do całości płatki drożdzowe i smażymy jeszcze chwilę. Solimy według upodobań i podajemy.

WIĘCEJ >