fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kopytka z parmezanem i pietruszką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfa4fb13c-2a0b-4bbc-9b3d-cba1b37d0c1f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kopytka z parmezanem i pietruszką

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
  • Zieleninę siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski
  • Jaja wybijamy na talerz i roztrzepujemy widelcem
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy
  • Do ziemniaków dodajemy tłuszcz, mąkę, bułkę tartą, jaja oraz połowę zieleniny i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy przyprawy (sól i pieprz), jeszcze raz mieszamy i odstawiamy
  • W garnku zagotowujemy osoloną wodę
  • Stolnicę podsypujemy mąką
  • Ciasto dzielimy na części i formujemy walki o długości ok. 30 cm i grubości ok. 2 cm, a następnie kroimy na kawałki (z jednego wałka o podanych wymiarach powinno wyjść ok. 10 kopytek)
  • Kopytka wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię)
  • Następnie wyciągamy kopytka łyżką cedzakową i przenosimy na talerze
  • Kopytka posypujemy serem i drugą połową zieleniny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (800 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Bułka tarta (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Stolnica, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brownies z żurawinami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do rondla wkładamy tłuszcz oraz połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się Następnie ściągamy rondel…

WIĘCEJ >

Owsianka z tartym orzechem kokosowym i chia

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Orzecha…

WIĘCEJ >

Frytki z batatów w boczku

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Każdy słupek owijamy plasterkiem boczku i układamy na papierze do pieczenia.  Pieczemy do miękkości- 20-25…

WIĘCEJ >

Pikantne curry z kaczki

Mięso kroimy na kawałki (np. w kostkę) Cebulę obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Chili drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty…

WIĘCEJ >