fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kopytka z parmezanem i pietruszką

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-113
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kopytka z parmezanem i pietruszką

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
  • Zieleninę siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski
  • Jaja wybijamy na talerz i roztrzepujemy widelcem
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy
  • Do ziemniaków dodajemy tłuszcz, mąkę, bułkę tartą, jaja oraz połowę zieleniny i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy przyprawy (sól i pieprz), jeszcze raz mieszamy i odstawiamy
  • W garnku zagotowujemy osoloną wodę
  • Stolnicę podsypujemy mąką
  • Ciasto dzielimy na części i formujemy walki o długości ok. 30 cm i grubości ok. 2 cm, a następnie kroimy na kawałki (z jednego wałka o podanych wymiarach powinno wyjść ok. 10 kopytek)
  • Kopytka wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię)
  • Następnie wyciągamy kopytka łyżką cedzakową i przenosimy na talerze
  • Kopytka posypujemy serem i drugą połową zieleniny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (800 g)
  • Mąka pszenna (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Bułka tarta (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Stolnica, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażony ryż z imbirem, chili i orzechami

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Chili i zieleninę drobno siekamy Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ryż przenosimy do naczynia…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa

Wlewamy bulion do garnka Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa Doprowadzamy do wrzenia Gotujemy około 30 minut Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami

WIĘCEJ >

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko…

WIĘCEJ >

Suflety z brokułami i parmezanem

Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty (do miękkości), a następnie odcedzamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z jaj oddzielamy białka od żółtek do…

WIĘCEJ >