fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety cielęce

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd2a1aa5d-7913-4030-8b80-9b59ed429c37
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety cielęce

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Seler kroimy na kawałki
  • Mięso kroimy w plastry (ilość plastrów taka jak ilość porcji)
  • W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy warzywa oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pomidory, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5-7 minut
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony (do momentu, aż lekko zbrązowieję)
  • Następnie przenosimy mięso na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Mięso wkładamy do rondla z warzywami i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Opcjonalnie możesz dodać pieczarki.

Danie możesz podawać z gniecionymi ziemniakami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (960 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Marchew (100 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szpinak z cytrusową nutą

Rozgrzewamy oliwę na patelni Dodajemy szpinak, solimy Smażymy 4 minuty, zdejmujemy z ognia Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do szpinaku, mieszamy

WIĘCEJ >

Paprykowe jajka

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół Na każdą połówkę jaja nakładamy majonez i posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Sałatka śródziemnomorska z kurczakiem

Mięso kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe) Pomidory suszone kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Buraki obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >