fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety cielęce

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-258
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety cielęce

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Seler kroimy na kawałki
  • Mięso kroimy w plastry (ilość plastrów taka jak ilość porcji)
  • W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy warzywa oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pomidory, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5-7 minut
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony (do momentu, aż lekko zbrązowieję)
  • Następnie przenosimy mięso na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Mięso wkładamy do rondla z warzywami i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (960 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Marchew (100 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Marchewkowy makaron z mięsem mielonym

Przy pomocy obieraczki, obieramy marchewki na ‘makaron’. Podsmażamy go na maśle Do marchewek dodajemy mięso mielone i mieszamy łopatką. Po 3 minutach zalewamy passatą pomidorową.  Dusimy razem z przyprawami ok.15 minut. W razie potrzeby możemy…

WIĘCEJ >

Pasta brokułowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można również dodać natkę pietruszki, koperek itp.

WIĘCEJ >

Owsianka z kurczakiem z mango

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Makaron z wieprzowiną

Wieprzowinę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przyprawy Mięso umieszczamy w patelni W czasie kiedy się smaży – kroimy warzywa w paski Łączymy je z wieprzowiną Makaron płuczemy na sitku…

WIĘCEJ >