Kotlety cielęce
Kotlety cielęce
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę
- Seler kroimy na kawałki
- Mięso kroimy w plastry (ilość plastrów taka jak ilość porcji)
- W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy warzywa oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy pomidory, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5-7 minut
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony (do momentu, aż lekko zbrązowieję)
- Następnie przenosimy mięso na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
- Mięso wkładamy do rondla z warzywami i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Opcjonalnie możesz dodać pieczarki.
Danie możesz podawać z gniecionymi ziemniakami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Cielęcina udziec (960 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Bulion mięsny (300 ml)
- Marchew (100 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.