fbpx
logo
Szukaj
open close

Kremowy gulasz z indyka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cba3db22d-2f55-4274-a751-94ca1c5664f1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kremowy gulasz z indyka

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę oraz mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut (do momentu, aż mięso się zarumieni)
  • Dodajemy czosnek oraz pieczarki i mieszamy
  • Zawartość patelni oprószamy mąką i trzymamy na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy
  • Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając
  • Ściągamy patelnię z ognia i odstawiamy na ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz), a następnie stopniowo mieszamy z jogurtem
  • Gulasz delikatnie podgrzewamy, ale nie gotujemy – aby się nie zwarzył
  • Gotowy gulasz nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszu.

Gulasz możesz podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (450 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Jogurt naturalny (120 g)
  • Cebula (105 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tartaletki z pomidorami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę na babeczki smarujemy tłuszczem Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka o średnicy ok. 4-6 cm, po czym wkładamy je do zagłębień w formie i lekko dociskamy Pomidorki kroimy…

WIĘCEJ >

Kokosowy dorsz

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…

WIĘCEJ >

Leczo na ostro

W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę…

WIĘCEJ >

Zupa krem z pomidorów i papryki

Na głębokiej patelni podsmażamy drobno posiekanego pora, czosnek, pokrojoną paprykę i pomidory (warzywa bez skóry). Dodajemy odrobinę wody i passatę. Całość dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu….

WIĘCEJ >