fbpx
logo
Szukaj
open close

Krewetki po peloponesku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c85a814d3-aa07-4e87-afee-4ab810b8df5d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krewetki po peloponesku

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy pomidorki, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy wino, dodajemy zieleninę i przyprawy (oregano i pieprz czarny), mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 8-10 minut
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy krewetki i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty na dużym ogniu (smażymy do momentu, aż krewetki zrobią się różowe)
  • Następnie przenosimy krewetki na patelnię z pomidorami, dodajemy przyprawy (pieprz czerwony), mieszamy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (700 g)
  • Pomidor (340 g)
  • Wino białe wytrawne (125 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Bazylia (świeża) (15 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Czosnek (2.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Pieprz czerwony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Rwana wieprzowina (pulled pork)

Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał Gotujemy około 3-4 godziny Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni Kiedy się zeszkli,…

WIĘCEJ >

Brukselka z orzechami

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (jeśli w składnikach jest podana sól) przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej al dente) Następnie brukselki odcedzamy i kroimy na poł…

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Babeczki z jagodami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypujemy cukier i mieszamy Do osobnej miski wybijamy jajo i roztrzepujemy widelcem, a następnie dolewamy mleko oraz tłuszcz i ponownie…

WIĘCEJ >