fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kulki matcha

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c42b6a6b8-6b8d-44a8-bf2b-e33293189f1d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kulki matcha

Przygotowanie

  • Orzechy moczymy w zimnej wodzie przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc)
  • Po tym czasie orzechy odcedzamy i przenosimy do miski
  • Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 5-10 minut, a następnie odcedzamy
  • Do miski z orzechami dodajemy wszystkie składniki (poza wiórkami kokosowymi) i całość dokładnie blendujemy
  • Następnie do uzyskanej masy dodajemy połowę ilości wiórków kokosowych i mieszamy (jeśli masa będzie zbyt rzadka – dodajemy więcej wiórków kokosowych)
  • Masę wkładamy do lodówki na ok. 30-35 minut
  • Po tym czasie formujemy z masy kulki, które następnie obtaczamy w pozostałej ilości wiórków koksowych
  • Kulki przechowujemy w lodówce

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kulek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Orzech nerkowca (200 g)
  • Wiórki kokosowe (150 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Daktyl (50 g)
  • Sok z limonki (30 g)
  • Herbata zielona matcha (15 g)
  • Mięta (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Lodówka, Miska, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kalarepa faszerowana sarną

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…

WIĘCEJ >

Jabłko pieczone z malinami i miodem

Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…

WIĘCEJ >

Kaszotto warzywno-imbirowe wegańskie

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Kroimy obrane warzywa i seler w paski lub kostkę Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Dodajemy wszystkie warzywa i imbir Podsmażamy 5 min Lekko…

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowe z truskawkami

Najpierw przygotowujemy ciasto na placki Przesiewamy mąkę przez sitko Roztrzepujemy jajka rózgą lub widelcem Mieszamy jajka z mąką i taką ilością wody, by uzyskać gładkie, płynne (jednak gęstsze od naleśnikowego) ciasto Truskawki kroimy w plasterki. Najlepiej…

WIĘCEJ >