fbpx
Szukaj
open close

Kurczak po persku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4b2751c1-5e3d-43eb-b8db-83fe952bd67e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak po persku

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy (szafran) i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Zawartość patelni przenosimy do miski, dodajemy zieleninę, orzechy oraz rodzynki i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Nadzienie wkładamy do wnętrza kurczaka, a jego nogi związujemy nicią kuchenną
  • Kurczaka przenosimy na blachę, smarujemy pozostałym tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut (pieczemy do momentu, aż kurczak będzie złoty ze wszystkich stron)
  • Po tym czasie przykrywamy kurczaka folią aluminiową i odkładamy na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1700 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (50 g)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Szafran (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry ze smażonymi bananami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >