fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak po persku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4b2751c1-5e3d-43eb-b8db-83fe952bd67e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak po persku

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy (szafran) i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Zawartość patelni przenosimy do miski, dodajemy zieleninę, orzechy oraz rodzynki i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Nadzienie wkładamy do wnętrza kurczaka, a jego nogi związujemy nicią kuchenną
  • Kurczaka przenosimy na blachę, smarujemy pozostałym tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut (pieczemy do momentu, aż kurczak będzie złoty ze wszystkich stron)
  • Po tym czasie przykrywamy kurczaka folią aluminiową i odkładamy na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1700 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (50 g)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Szafran (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brzoskwinia

Brzoskwinię umyć Przekroić na pół i wyjąć pestkę

WIĘCEJ >

Kurczak z warzywami w cieście

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Seler kroimy na kawałki Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por, seler oraz pieczarki i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Krewetki czosnkowo-migdałowe

Zieleninę drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz przyprawy…

WIĘCEJ >

Sałatka tabouleh z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w 4 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Zioła, ilość wedle upodobania, drobno siekamy. Chłodną kaszę, pokrojone warzywa, zioła oraz oliwę i sok…

WIĘCEJ >