Kurczak w maślance
Kurczak w maślance
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Kurczaka kroimy na kawałki, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Następnie wkładamy kawałki kurczaka do naczynia żaroodpornego, dodajemy maślankę, cebulę oraz przyprawy (zioła prowansalskie, paprykę i pieprz) i mieszamy
- Naczynie przykrywamy pokrywką (lub folią) i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
- Po tym czasie mięso odsączamy, a marynatę wylewamy (nie usuwamy z kurczaka resztek przypraw)
- Do torebki plastikowej wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól), wkładamy połowę mięsa i wstrząsamy, tak aby obtoczyć kurczaka w mieszance
- Wyciągamy kurczaka z torebki i tak samo postępujemy z drugą połową mięsa
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i obsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając
- Obsmażone mięso przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
- Następnie wkładamy kurczaka do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak tuszka (1600 g)
- Maślanka (400 g)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
- Zioła prowansalskie (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Pieprz kajeński (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Cytrynowy kurczak z komosą
Zieleninę (natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z zieleniną Do miski z zieleniną wlewamy sos sojowy, połowę soku z cytryny oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Gotowany kurczak z imbirem
Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do gotowania na parze Do miski wlewamy bulion i sos sojowy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy,…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak z parmezanem
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie…
WIĘCEJ >