fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak w maślance

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c47263176-9e0b-45df-8c1b-697270210812
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w maślance

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Kurczaka kroimy na kawałki, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie wkładamy kawałki kurczaka do naczynia żaroodpornego, dodajemy maślankę, cebulę oraz przyprawy (zioła prowansalskie, paprykę i pieprz) i mieszamy
  • Naczynie przykrywamy pokrywką (lub folią) i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie mięso odsączamy, a marynatę wylewamy (nie usuwamy z kurczaka resztek przypraw)
  • Do torebki plastikowej wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól), wkładamy połowę mięsa i wstrząsamy, tak aby obtoczyć kurczaka w mieszance
  • Wyciągamy kurczaka z torebki i tak samo postępujemy z drugą połową mięsa
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i obsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając
  • Obsmażone mięso przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Następnie wkładamy kurczaka do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1600 g)
  • Maślanka (400 g)
  • Mąka pszenna (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Pieprz kajeński (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony łosoś z fasolką szparagową

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy łososia, skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem i posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut Z fasolki…

WIĘCEJ >

Barszcz ukraiński

Do garnka wkładamy kości oraz mięso, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1 godz. Następnie przecedzamy bulion i oddzielamy mięso od kości Na patelnię wrzucamy ćwikłę, dodajemy tłuszcz (oliwę), cukier oraz przecier pomidorowy i całość…

WIĘCEJ >

Wołowina duszona z warzywami

Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Brokuł dzielimy na różyczki Fasolkę i brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Papryki kroimy…

WIĘCEJ >

Omlet z krewetkami

Omlet Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się masy) Następnie omleta przenosimy na talerz, na…

WIĘCEJ >