fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w maślance

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c47263176-9e0b-45df-8c1b-697270210812
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w maślance

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Kurczaka kroimy na kawałki, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie wkładamy kawałki kurczaka do naczynia żaroodpornego, dodajemy maślankę, cebulę oraz przyprawy (zioła prowansalskie, paprykę i pieprz) i mieszamy
  • Naczynie przykrywamy pokrywką (lub folią) i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie mięso odsączamy, a marynatę wylewamy (nie usuwamy z kurczaka resztek przypraw)
  • Do torebki plastikowej wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól), wkładamy połowę mięsa i wstrząsamy, tak aby obtoczyć kurczaka w mieszance
  • Wyciągamy kurczaka z torebki i tak samo postępujemy z drugą połową mięsa
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i obsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając
  • Obsmażone mięso przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Następnie wkładamy kurczaka do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1600 g)
  • Maślanka (400 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Pieprz kajeński (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wywar rumiany

Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…

WIĘCEJ >

Kalarepa faszerowana sarną

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…

WIĘCEJ >

Grillowany camembert, pierś z kurczaka i warzywa

Mięso dokładnie oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony (do momentu, aż będzie lekko zarumienione) Cukinię kroimy w plastry Pomidorki…

WIĘCEJ >

Sorbet morelowy

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia w którym będziemy…

WIĘCEJ >