Kurczak w maślance
Kurczak w maślance
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Kurczaka kroimy na kawałki, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Następnie wkładamy kawałki kurczaka do naczynia żaroodpornego, dodajemy maślankę, cebulę oraz przyprawy (zioła prowansalskie, paprykę i pieprz) i mieszamy
- Naczynie przykrywamy pokrywką (lub folią) i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
- Po tym czasie mięso odsączamy, a marynatę wylewamy (nie usuwamy z kurczaka resztek przypraw)
- Do torebki plastikowej wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól), wkładamy połowę mięsa i wstrząsamy, tak aby obtoczyć kurczaka w mieszance
- Wyciągamy kurczaka z torebki i tak samo postępujemy z drugą połową mięsa
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i obsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając
- Obsmażone mięso przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
- Następnie wkładamy kurczaka do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak tuszka (1600 g)
- Maślanka (400 g)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
- Zioła prowansalskie (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Pieprz kajeński (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wywar rumiany
Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…
WIĘCEJ >Kalarepa faszerowana sarną
Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…
WIĘCEJ >Grillowany camembert, pierś z kurczaka i warzywa
Mięso dokładnie oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony (do momentu, aż będzie lekko zarumienione) Cukinię kroimy w plastry Pomidorki…
WIĘCEJ >Sorbet morelowy
Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia w którym będziemy…
WIĘCEJ >