Kurczak w sosie pomidorowym
Kurczak w sosie pomidorowym
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Paprykę kroimy w drobną kostkę
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Mięso kroimy wzdłuż na paski (z jednej piersi powinny wyjść cztery kawałki) i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przecier, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy paprykę oraz połowę zieleniny i dokładnie mieszamy
- Następnie powstałym sosem polewamy mięso, wierzch posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
- Mięso nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pulpecików.
Autor
Lista składników
- Indyk mięso mielone (500 g)
- Przecier pomidorowy (350 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Bułka tarta (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…
WIĘCEJ >Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >Witariańskie pomidorki nadziewane
Pomidorki wydrążamy. Szpinak, paprykę, marchew, cebulę i pieczarki dokładnie myjemy i siekamy w drobną kostkę. Miąższ awokado widelcem ugniatamy na miazgę. Mieszamy go z sokiem z limonki, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie mieszamy razem wszystkie składniki…
WIĘCEJ >Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym
Cebulę obrać i pokroić. Ananasa obrać, pokroić w plastry około dwucentymetrowe i potem nożykiem naokoło odciąć skórę i okrągły twardy środek plastra Rozgrzać dużą patelnię (najlepiej taką wysoką), na suchą patelnię wrzucić wątróbki a następnie…
WIĘCEJ >