Kurczak w sosie pomidorowym
Kurczak w sosie pomidorowym
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Paprykę kroimy w drobną kostkę
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Mięso kroimy wzdłuż na paski (z jednej piersi powinny wyjść cztery kawałki) i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przecier, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy paprykę oraz połowę zieleniny i dokładnie mieszamy
- Następnie powstałym sosem polewamy mięso, wierzch posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
- Mięso nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pulpecików.
Autor
Lista składników
- Indyk mięso mielone (500 g)
- Przecier pomidorowy (350 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Bułka tarta (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Pulpeciki jaglane z warzywami
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew oraz pietruszkę obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie…
WIĘCEJ >Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…
WIĘCEJ >Pulpeciki z sarny w warzywach
Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…
WIĘCEJ >Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą
Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…
WIĘCEJ >