Makaron ze szparagami i pomidorkami w cytrynowo-musztardowym sosie
Makaron ze szparagami i pomidorkami w cytrynowo-musztardowym sosie
Przygotowanie
- Makaron gotujemy krócej o 2-3 minuty niż wg instrukcji na opakowaniu (ponieważ makaron dojdzie w sosie)
- Szparagi kroimy na 3-4 części (końcówki odcinamy) i dorzucamy do makaronu ok. 3-4 minuty przez końcem gotowania
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy musztardę, posiekaną zieleninę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Makaron ze szparagami odcedzamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy makaron ze szparagami, dolewamy sos, mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż sos zgęstnieję)
- Dolewamy sok z cytryny i mieszamy
- Pomidorki kroimy na pól i układamy na talerzu, a obok nakładamy makaron ze szparagami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych makaronów z dodatkami.
Autor
Lista składników
- Szparag (200 g)
- Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (130 g)
- Mleko kokosowe (35 ml)
- Mleko ryżowe (30 ml)
- Sok z cytryny (bio) (30 ml)
- Musztarda (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Mięta (świeża) (9 g)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Purée ziemniaczane z groszkiem
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Do ziemniaków dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (do miękkości) Warzywa odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka…
WIĘCEJ >Wieprzowina duszona z ogórkiem kiszonym
Mięso kroimy w paski o grubości ok. 2 cm i długości ok. 5 cm Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-7 minut (aż będzie lekko…
WIĘCEJ >Małże z kukurydzą i boczkiem
Cebulę obieramy i drobno siekamy Boczek kroimy w drobną kostkę Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z boczkiem i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy odsączoną kukurydzę i smażymy przez ok. 2…
WIĘCEJ >Cielęcina po włosku
Mięso kroimy w plastry, a następnie wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5 mm Następnie posypujemy mięso z każdej strony mąką Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C Na patelni…
WIĘCEJ >