fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron ze szparagami i pomidorkami w cytrynowo-musztardowym sosie

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-16
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron ze szparagami i pomidorkami w cytrynowo-musztardowym sosie

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy krócej o 2-3 minuty niż wg instrukcji na opakowaniu (ponieważ makaron dojdzie w sosie)
  • Szparagi kroimy na 3-4 części (końcówki odcinamy) i dorzucamy do makaronu ok. 3-4 minuty przez końcem gotowania
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy musztardę, posiekaną zieleninę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Makaron ze szparagami odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy makaron ze szparagami, dolewamy sos, mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Dolewamy sok z cytryny i mieszamy
  • Pomidorki kroimy na pól i układamy na talerzu, a obok nakładamy makaron ze szparagami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szparag (200 g)
  • Makaron gryczany (bez jajeczny) (130 g)
  • Pomidor koktajlowy (100 g)
  • Mleko kokosowe (35 ml)
  • Mleko ryżowe (30 ml)
  • Sok z cytryny (30 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Mięta (świeża) (9 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone ziemniaki z czosnkiem

Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut Następnie ziemniaki odcedzamy i przenosimy na ręcznik kuchenny,…

WIĘCEJ >

Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…

WIĘCEJ >

Chrupiąca ryba z pikantną salsą

Papryki oraz chili kroimy w drobną kostkę i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z paprykami Na pomidorach robimy nacięcia w kształcie małych krzyżyków, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i…

WIĘCEJ >