fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron ze szparagami i pomidorkami w cytrynowo-musztardowym sosie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c46293dec-17be-4d21-8e82-078000255a5f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron ze szparagami i pomidorkami w cytrynowo-musztardowym sosie

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy krócej o 2-3 minuty niż wg instrukcji na opakowaniu (ponieważ makaron dojdzie w sosie)
  • Szparagi kroimy na 3-4 części (końcówki odcinamy) i dorzucamy do makaronu ok. 3-4 minuty przez końcem gotowania
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy musztardę, posiekaną zieleninę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Makaron ze szparagami odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy makaron ze szparagami, dolewamy sos, mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Dolewamy sok z cytryny i mieszamy
  • Pomidorki kroimy na pól i układamy na talerzu, a obok nakładamy makaron ze szparagami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szparag (200 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (130 g)
  • Mleko kokosowe (35 ml)
  • Mleko ryżowe (30 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (30 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Mięta (świeża) (9 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Purée ziemniaczane z groszkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Do ziemniaków dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (do miękkości) Warzywa odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka…

WIĘCEJ >

Wieprzowina duszona z ogórkiem kiszonym

Mięso kroimy w paski o grubości ok. 2 cm i długości ok. 5 cm Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-7 minut (aż będzie lekko…

WIĘCEJ >

Małże z kukurydzą i boczkiem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Boczek kroimy w drobną kostkę Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z boczkiem i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy odsączoną kukurydzę i smażymy przez ok. 2…

WIĘCEJ >

Cielęcina po włosku

Mięso kroimy w plastry, a następnie wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5 mm Następnie posypujemy mięso z każdej strony mąką Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C Na patelni…

WIĘCEJ >