fbpx
logo
Szukaj
open close

Minipizze z mozzarellą i bazylią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c945f0e69-2850-4b9b-8a06-6a3ff209e131
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Minipizze z mozzarellą i bazylią

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy cukier i drożdże, wlewamy ciepłą wodę (1/6 ilości) i szybko mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 10 minut, aby utworzyła się piana
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę i przyprawy (sól), pośrodku formujemy zagłębienie i wlewamy pozostałą ciepłą wodę, drożdże oraz połowę tłuszczu i całość zagniatamy dłońmi
  • Następnie przenosimy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż będzie elastyczne
  • Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, obtaczamy w tłuszczu i przykrywamy folią, po czym odstawiamy na ok. 1 godz., aby podwoiło swoją objętość
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na blaty o średnicy ok. 10 cm
  • Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki
  • Blaty przenosimy na blachy, smarujemy przecierem pomidorowym, przykrywamy plastrami mozzarelli i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut
  • Przed podaniem dekorujemy minipizzę zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 minipizze.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizzy.

Na pizzę możesz dodać więcej ulubionych składników np. salami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Woda (295 ml)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Przecier pomidorowy (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Drożdże w proszku (4 g)
  • Cukier trzcinowy (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka jesienna z granatem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Wykładamy papier do pieczenia na blachę Wykładamy na blachę dynię, skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz Pieczemy około 40 minut, aż do miękkości Gotujemy komosę ryżową Do dużej miski dajemy komosę,…

WIĘCEJ >

Cytrynowo-czosnkowy kalafior

Kalafior dzielimy na różyczki Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kalafior z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut Dolewamy bulion i sok z cytryny, dodajemy…

WIĘCEJ >

Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą

Kaczka: Nagrzewamy piekarnik Kaczkę kładziemy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką 2 jabłka kroimy w kostkę (usunąć ogonek i gniazdo nasienne) Pokrojone jabłka wrzucamy do jakiejś miski i wsypujemy łyżkę majeranku, mieszamy Kaczkę solimy,…

WIĘCEJ >

Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >