fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Minipizze z mozzarellą i bazylią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c945f0e69-2850-4b9b-8a06-6a3ff209e131
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Minipizze z mozzarellą i bazylią

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy cukier i drożdże, wlewamy ciepłą wodę (1/6 ilości) i szybko mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 10 minut, aby utworzyła się piana
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę i przyprawy (sól), pośrodku formujemy zagłębienie i wlewamy pozostałą ciepłą wodę, drożdże oraz połowę tłuszczu i całość zagniatamy dłońmi
  • Następnie przenosimy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż będzie elastyczne
  • Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, obtaczamy w tłuszczu i przykrywamy folią, po czym odstawiamy na ok. 1 godz., aby podwoiło swoją objętość
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na blaty o średnicy ok. 10 cm
  • Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki
  • Blaty przenosimy na blachy, smarujemy przecierem pomidorowym, przykrywamy plastrami mozzarelli i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut
  • Przed podaniem dekorujemy minipizzę zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 minipizze.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizzy.

Na pizzę możesz dodać więcej ulubionych składników np. salami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Woda (295 ml)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Przecier pomidorowy (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Drożdże w proszku (4 g)
  • Cukier trzcinowy (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Aromatyczna wołowina po azjatycku

Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy na pół Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy z warzywami

Do miski wlewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do miski i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Następnie przykrywamy miskę folią i odkładamy na ok….

WIĘCEJ >

Kokosowy makaron z jagodami i płatkami migdałów

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do osobnego garnka wlewamy mleko, dodajemy jagody ze słodzikiem i gotujemy przez ok. 5-10 minut Do garnka z jagodami dodajemy makaron i mieszamy Makaron przenosimy do…

WIĘCEJ >

Melon z szynką parmeńską

Melona obieramy i kroimy w dużą kostkę Plastry szynki zwijamy w rulony, kładziemy na wierzch kawałków melona i całość spinamy wykałaczką

WIĘCEJ >