fbpx
logo
Szukaj
open close

Minipizze z mozzarellą i bazylią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c945f0e69-2850-4b9b-8a06-6a3ff209e131
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Minipizze z mozzarellą i bazylią

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy cukier i drożdże, wlewamy ciepłą wodę (1/6 ilości) i szybko mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 10 minut, aby utworzyła się piana
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę i przyprawy (sól), pośrodku formujemy zagłębienie i wlewamy pozostałą ciepłą wodę, drożdże oraz połowę tłuszczu i całość zagniatamy dłońmi
  • Następnie przenosimy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż będzie elastyczne
  • Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, obtaczamy w tłuszczu i przykrywamy folią, po czym odstawiamy na ok. 1 godz., aby podwoiło swoją objętość
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na blaty o średnicy ok. 10 cm
  • Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki
  • Blaty przenosimy na blachy, smarujemy przecierem pomidorowym, przykrywamy plastrami mozzarelli i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut
  • Przed podaniem dekorujemy minipizzę zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 minipizze.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizzy.

Na pizzę możesz dodać więcej ulubionych składników np. salami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Woda (295 ml)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Przecier pomidorowy (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Drożdże w proszku (4 g)
  • Cukier trzcinowy (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pizza z ziemniakami i rozmarynem

Pizza Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z (…)

WIĘCEJ >

Pizza margherita

Do miski wsypujemy mąki, cukier, drożdże oraz przyprawy (sól) i mieszamy Dolewamy wodę oraz tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę (…)

WIĘCEJ >

Chrupiąca pizza z pieczarkami

Do miski wsypujemy cukier oraz drożdże i mieszamy Do osobnej miski wybijamy jajo, dolewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy Jajo (…)

WIĘCEJ >

Mini pizza

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Kalarepę obieramy, odcinamy twardy spód i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od (…)

WIĘCEJ >