Minipizze z mozzarellą i bazylią
Minipizze z mozzarellą i bazylią
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy cukier i drożdże, wlewamy ciepłą wodę (1/6 ilości) i szybko mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 10 minut, aby utworzyła się piana
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę i przyprawy (sól), pośrodku formujemy zagłębienie i wlewamy pozostałą ciepłą wodę, drożdże oraz połowę tłuszczu i całość zagniatamy dłońmi
- Następnie przenosimy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż będzie elastyczne
- Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, obtaczamy w tłuszczu i przykrywamy folią, po czym odstawiamy na ok. 1 godz., aby podwoiło swoją objętość
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
- Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na blaty o średnicy ok. 10 cm
- Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki
- Blaty przenosimy na blachy, smarujemy przecierem pomidorowym, przykrywamy plastrami mozzarelli i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut
- Przed podaniem dekorujemy minipizzę zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 minipizze.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizzy.
Na pizzę możesz dodać więcej ulubionych składników np. salami.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (400 g)
- Woda (295 ml)
- Ser Mozzarella (200 g)
- Przecier pomidorowy (150 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Bazylia (świeża) (6 g)
- Drożdże w proszku (4 g)
- Cukier trzcinowy (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Aromatyczna wołowina po azjatycku
Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy na pół Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej…
WIĘCEJ >Gulasz wołowy z warzywami
Do miski wlewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do miski i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Następnie przykrywamy miskę folią i odkładamy na ok….
WIĘCEJ >Kokosowy makaron z jagodami i płatkami migdałów
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do osobnego garnka wlewamy mleko, dodajemy jagody ze słodzikiem i gotujemy przez ok. 5-10 minut Do garnka z jagodami dodajemy makaron i mieszamy Makaron przenosimy do…
WIĘCEJ >Melon z szynką parmeńską
Melona obieramy i kroimy w dużą kostkę Plastry szynki zwijamy w rulony, kładziemy na wierzch kawałków melona i całość spinamy wykałaczką
WIĘCEJ >