Muffinki dyniowe z migdałami
Muffinki dyniowe z migdałami
Przygotowanie
- Migdały wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut
- Po tym czasie wyciągamy migdały po kolei w wody i obieramy ze skórki
- W młynku do kawy mielimy migdały z cukrem
- Banana obieramy i kroimy w plasterki
- W garnku roztapiamy tłuszcz, dodajemy purée z dyni i podgrzewamy na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając
- Ściągamy garnek z kuchenki, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
- Zawartość garnka przenosimy do blendera i całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę na muffiny wykładamy papilotkami
- Masę przelewamy do formy na muffiny i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia muffinów.
Autor
Lista składników
- Purée z dyni (przecier) (250 g)
- Banan (120 g)
- Mąka orkiszowa (60 g)
- Migdał (50 g)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Cukier waniliowy (trzcinowy) (5 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Soda oczyszczona (2 g)
- Goździk mielony (0.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
- Anyż mielony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Makaroniki kokosowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia Do miski wrzucamy białka, dodajemy przyprawy (sól) i ubijamy mikserem przez ok. 5-6 minut (na sztywno) Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy…
WIĘCEJ >Sorbet malinowy
Maliny wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godz. Następnie wyciągamy i odstawiamy na ok. 15 minut Po tym czasie sprawdzamy czy w owoce da się wbić nóż, jeśli tak – blendujemy, jeśli nie – czekamy…
WIĘCEJ >Grillowane mango z karmelem
Z każdego owocu mango odcinamy po dwa, duże plastry, odcinając możliwie najbliżej pestki, po czym nacinamy miąższ w romby, krojąc do głębokości 3/4, tak aby nie naruszyć skórki Miąższ wokół pestki zachowujemy do innych celów…
WIĘCEJ >Ciasto cytrynowe z mąki kokosowej
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski przelewamy tłuszcz, dolewamy mleko, dodajemy cukier, przyprawy (sól) i sok z cytryny, wybijamy jaja i całość dokładnie miksujemy Mąkę przesiewamy przez sitko…
WIĘCEJ >