Niskotłuszczowy deser karmelowy
Niskotłuszczowy deser karmelowy
Przygotowanie
- Do rondla wsypujemy cukier (2/3 ilości), wlewamy wodę i podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści
- Następnie zwiększamy ogień i podgrzewamy do momentu, aż cukier zrobi się złotobrązowy
- Zakręcamy rondlem, tak aby masa gotowała się równomiernie, ale nie mieszamy
- Kiedy masa nabierze karmelowego koloru – wlewamy ją do kokilek i szybko zakręcamy nimi, aby pokryć ścianki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Do rondla wlewamy mleko oraz jogurt i stawiamy na średnim ogniu
- Gdy mleko z jogurtem się zagotuję – ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy na ok. 5 minut
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy pozostały cukier oraz ekstrakt waniliowy i ucieramy
- Stopniowo dolewamy mleko z jogurtem dokładnie mieszając, po czym przelewamy całość do kokilek
- Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego, które napełniamy do połowy ich wysokości wodą
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż krem się zetnie
- Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
- Następnie wkładamy kokilki do lodówki, aby desery się dobrze schłodziły
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.
Deser możesz udekorować ulubionymi owocami np. borówkami.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (400 ml)
- Jajo kurze (204 g)
- Cukier trzcinowy (160 g)
- Woda (125 ml)
- Jogurt naturalny (100 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Lukrowany placek truskawkowy
Placek truskawkowy Z truskawek usuwamy szypułki i 1/4 ilości truskawek rozgniatamy widelcem Do garnka wrzucamy rozgniecione truskawki, wsypujemy cukier i mąkę, dolewamy wodę, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając (gotujemy do momentu, aż…
WIĘCEJ >Owsianka z czereśniami
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…
WIĘCEJ >Bataty z cynamonem
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (tak aby były miękkie, ale żeby się nie rozpadały) Następnie bataty odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami
Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Ma być miękka Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej…
WIĘCEJ >