Niskotłuszczowy deser karmelowy
Niskotłuszczowy deser karmelowy
Przygotowanie
- Do rondla wsypujemy cukier (2/3 ilości), wlewamy wodę i podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści
- Następnie zwiększamy ogień i podgrzewamy do momentu, aż cukier zrobi się złotobrązowy
- Zakręcamy rondlem, tak aby masa gotowała się równomiernie, ale nie mieszamy
- Kiedy masa nabierze karmelowego koloru – wlewamy ją do kokilek i szybko zakręcamy nimi, aby pokryć ścianki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Do rondla wlewamy mleko oraz jogurt i stawiamy na średnim ogniu
- Gdy mleko z jogurtem się zagotuję – ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy na ok. 5 minut
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy pozostały cukier oraz ekstrakt waniliowy i ucieramy
- Stopniowo dolewamy mleko z jogurtem dokładnie mieszając, po czym przelewamy całość do kokilek
- Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego, które napełniamy do połowy ich wysokości wodą
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż krem się zetnie
- Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
- Następnie wkładamy kokilki do lodówki, aby desery się dobrze schłodziły
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.
Deser możesz udekorować ulubionymi owocami np. borówkami.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (400 ml)
- Jajo kurze (204 g)
- Cukier trzcinowy (160 g)
- Woda (125 ml)
- Jogurt naturalny (100 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Polędwica wołowa z imbirem
Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski Do miski wlewamy 3/4 ilości tłuszczu i sok z limonki, dodajemy przyprawy (chili i pieprz) i całość dokładnie…
WIĘCEJ >Żeberka z wolnowaru w warzywach z imbirem
Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…
WIĘCEJ >Babeczki bakaliowe
Bakalie namaczamy gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z wodą i rozpuszczonym olejem na jednolitą, rzadką masę. Napęczniałe bakalie wyciskamy pozbywając się nadmiaru wody i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy bakalię do masy i jeszcze raz mieszamy….
WIĘCEJ >Ziemniaki zapiekane
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę skrapiamy tłuszczem Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie odcedzamy i przenosimy na blachę Ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy…
WIĘCEJ >