fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Niskotłuszczowy deser karmelowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd6a07732-9902-4656-b276-3fa8189ee232
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Niskotłuszczowy deser karmelowy

Przygotowanie

  • Do rondla wsypujemy cukier (2/3 ilości), wlewamy wodę i podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści
  • Następnie zwiększamy ogień i podgrzewamy do momentu, aż cukier zrobi się złotobrązowy
  • Zakręcamy rondlem, tak aby masa gotowała się równomiernie, ale nie mieszamy
  • Kiedy masa nabierze karmelowego koloru – wlewamy ją do kokilek i szybko zakręcamy nimi, aby pokryć ścianki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do rondla wlewamy mleko oraz jogurt i stawiamy na średnim ogniu
  • Gdy mleko z jogurtem się zagotuję – ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy pozostały cukier oraz ekstrakt waniliowy i ucieramy
  • Stopniowo dolewamy mleko z jogurtem dokładnie mieszając, po czym przelewamy całość do kokilek
  • Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego, które napełniamy do połowy ich wysokości wodą
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż krem się zetnie
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie wkładamy kokilki do lodówki, aby desery się dobrze schłodziły

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Deser możesz udekorować ulubionymi owocami np. borówkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cukier trzcinowy (160 g)
  • Woda (125 ml)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwica wołowa z imbirem

Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski Do miski wlewamy 3/4 ilości tłuszczu i sok z limonki, dodajemy przyprawy (chili i pieprz) i całość dokładnie…

WIĘCEJ >

Żeberka z wolnowaru w warzywach z imbirem

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Babeczki bakaliowe

Bakalie namaczamy gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z wodą i rozpuszczonym olejem na jednolitą, rzadką masę. Napęczniałe bakalie wyciskamy pozbywając się nadmiaru wody i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy bakalię do masy i jeszcze raz mieszamy….

WIĘCEJ >

Ziemniaki zapiekane

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę skrapiamy tłuszczem Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie odcedzamy i przenosimy na blachę Ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy…

WIĘCEJ >