fbpx
logo
Szukaj
open close

Niskotłuszczowy deser karmelowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd6a07732-9902-4656-b276-3fa8189ee232
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Niskotłuszczowy deser karmelowy

Przygotowanie

  • Do rondla wsypujemy cukier (2/3 ilości), wlewamy wodę i podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści
  • Następnie zwiększamy ogień i podgrzewamy do momentu, aż cukier zrobi się złotobrązowy
  • Zakręcamy rondlem, tak aby masa gotowała się równomiernie, ale nie mieszamy
  • Kiedy masa nabierze karmelowego koloru – wlewamy ją do kokilek i szybko zakręcamy nimi, aby pokryć ścianki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do rondla wlewamy mleko oraz jogurt i stawiamy na średnim ogniu
  • Gdy mleko z jogurtem się zagotuję – ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy pozostały cukier oraz ekstrakt waniliowy i ucieramy
  • Stopniowo dolewamy mleko z jogurtem dokładnie mieszając, po czym przelewamy całość do kokilek
  • Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego, które napełniamy do połowy ich wysokości wodą
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż krem się zetnie
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie wkładamy kokilki do lodówki, aby desery się dobrze schłodziły

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Deser możesz udekorować ulubionymi owocami np. borówkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cukier trzcinowy (160 g)
  • Woda (125 ml)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Serowa zapiekanka z ziemniaków i cebuli

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem Ziemniaki z cebulą obieramy i kroimy w cienkie plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do garnka wlewamy mleko i sok…

WIĘCEJ >

Kaszotto grzybowe

Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą Wrzucamy wypłukaną kaszę na wrzącą osoloną wodę (1 litr) Gotujemy na półtwardo, czyli jakieś 10 min Cedzimy na sicie Grzyby oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w kawałki, takie, żeby…

WIĘCEJ >

Owsianka – pingwin z borówkami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Hiszpański chłodnik Ajo Blanco

Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę Dodajemy oliwę, uotowanego ziemniaka, ocet i miksujemy Próbujemy…

WIĘCEJ >